Прочитај ми чланак

СИМАТОВИЋ И СТАНИШИЋ изјаснили се пред Хашким трибуналом да НИСУ криви

0

Jovica-Stanisic-Franko-Simatovic-3-620x350

Бивши руководиоци Службе државне безбедности Србије, Јовица Станишић и Франко Симатовић, изјаснили су се да “нису криви” за ратне злочине за које их терети Хашки трибунал. То је било прво појављивање Станишића и Симатовића пред Хашким судом у поновљеном процесу.

Апелационо веће Трибунала је у уторак одлучило да Станишићу и Симатовићу буде поновљено суђење у Хашком трибуналу по свим тачкама оптужнице, чиме је поништена првостепена ослобађајућа пресуда.

Они ће до суђења остати у притворској једници трибунала. Станишић и Симатовић су првостепеном пресудом 2013. ослобођени сваке одговорности за ратне злочине. Судско веће именовано је у Хагу одлуком Теодора Мерона, председника Механизма, тела које је правни наследник Хашког трибунала.

Жалбено веће Хашког трибунала поништило је 15. децембра првостепену ослобађајућу пресуду бившем шефу Службе државне безбедности Србије Јовици Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу, званом Френки, и наложило ново суђење.

Оптужница Станишића и Симатовића терети и за злочине прогона, убиства, депортације и присилног премештања хрватског и муслиманског становништва.

Извор: Телеграф/Танјуг