Прочитај ми чланак

Шијанова фирма довозила бираче из РС, добила 200 милиона евра из буџета за послове

0

Фирма „T&M Group Solutions“, која је повезивана са довођењем фантомских бирача из Републике Српске, добила је у конзорцијуму с другим фирмама низ послова од државе, а њихова вредност мери се у износу већем и од 200 милиона евра. Добијала је послове чишћења и физичко-техничког обезбеђења од Електродистрибуције, Поште, РТС-а, али и од Управе за заједничке послове и то за Агенцију за спречавање корупције и Управу царине. Иако власништво, у регистру АПР, деле две компаније из Уједињених Арапских Емирата, увидом у Евиденцију стварних власника види се да иза ове фирме стоји бивши рукометни репрезентативац Дане Шијан, иначе хапшен због изборних малверзација у Црној Гори.

Фирма за обезбеђење „T&M Group Solutions“ недавно се нашла у центру пажње јавности, када је најмање пет њених возила уочено 17. децембра испред Београдске арене, одакле су фантомски бирачи из Републике Српске одвожени на „своја“ бирачка места, што је објавио Радио Слободна Европа. Њен директор и сувласник Дане Шијан веома је близак СНС и управо тој странци потисивао је подршку у више наврата.

Несумњиво, то му се и исплатило. Судећи по подацима са портала јавних набавки, управо његова компанија „Т&М гроуп“ је у конзорцијуму с другим фирмама само од почетка 2023. од државе добила послове вредне више од 213 милиона евра, поједине кроз уговоре, а део и кроз оквирне споразуме.

Највише је склопљено са Управом за заједничке послове републичких органа, која је Шијанову фирму задуживала за чишћење и физичко техничко обезбеђење других државних и независних институција. Тако је, парадоксално, „Т&М“ заједно са фирмом „Добергард“ (такође блиском СНС) и још једним предузећем посао обезбеђења Агенције за спречавање корупције, вредан нешто више од 325.000 евра. Можда је управо Агенција требало да испита њене везе са владајућом СНС.

Такође, са још неколико фирми, „Т&М“ обезбеђује и то ће чинити и у наредне три и по године просторије Управе царине, а посао који је склопљен вредан је око 4,23 милиона евра.

Последњи у низу ових послова јесте обезбеђење у РТС-у, који је ова фирма склопила у конзорцијуму са још неколико компанија, а његова вредност је већа од 2,5 милиона евра.

„Т&М“ заједно са другим фирмама обезбеђује и зграде Поште, градског Зеленила, Погребних услуга, Београдских пијаца, РФЗО, Студентског центра…

Власник хапшен због изборних малверзација

Фирма „T&M Group Solutions“ основана је крајем маја 2022. године у Београду. Иако нема ни веб сајт, ова компанија је у првој години пословања остварила чист добитак од 250.000 динара. Тада је имала само пет запослених.

Према подацима из Агенције за привредне регистре, власници су две фирме из Уједињених Арапских Емирата – „Uniqueness Group Limited“ и „Mistral International – FZCO“. Међутим, у Евиденцији стварних власника објављени су конкретнији подаци – Дане Шијан поседује удео од 40 одсто, док је већински власник од 60 одсто јавности непознат Михајло Поповић.

Интересантно је да је Шијан заједно са рукометашем Владимиром Мандићем, сином Момчила Мандића, некадашњег министра правде у Влади осуђеног ратног злочинца Радована Караџића, приведен у Црној Гори уочи локалних избора у Никшићу у марту 2021. године. Они су се сумњичили да су у Црну Гору нелегално уносили новац и помагали коалицији окупљеној око проруског Демократског фронта (ДФ).

Њима је црногорска полиција је 14. октобра 2022. на граничном прелазу Метаљка из правца Босне и Херцеговине, уручила решење о забрани уласка, јер је утврђено „да постоје разлози националне безбедности, који су познати Агенцији за националну безбедност.“

Шијан је иначе био рукометни репрезентативац – голман, играо је у Рукометном клубу Партизан, али је већи део своје каријере провео у иностранству. Две сезоне у Београду одиграо је заједно са Владимиром Мандићем, са којим је касније и хапшен.