Прочитај ми чланак

Шести протест испред РИК-а: Студенти најавили блокаду Београда у понедељак

0

Пратите дешавања уживо на сајту и Јутјуб каналу Србин инфо.

Грађани и вечерас протестују испред Републичке изборне комисије (РИК) захтевајући да се пониште избори и распишу нови због огромних неправилности. Сва најновија дешавања можете пратити уживо у нашем блогу.

19:49

Обраћања завршена, грађани се разилазе

Обраћања организатора су за вечерас завршена, а грађани се у великом броју разилазе.

За сутра је испред РИК-а најављен велики скуп у 18 часова.

19:32

Студенти имају захтев за Вучића

Студенти који протестују у Улици краља Милана, испред зграде где заседа Републичка изборна комисија, вечерас су затражили од председника Србије Александра Вучића да до сутра увече испуни њихове захтеве и поручили да ће у противном у понедељак блокирати цео Београд.

19:29

Драгана Ракић: Нисмо имали изборе 17. децембра, већ незапамћену крађу

Потпредседница Демократске странке (ДС) Драгана Ракић навела је да 17. децембра нисмо имали изборе, већ незапамћену крађу.

„Ако пристанемо на ово, пристајемо на све“, поручила је она.

19:17

Студент из Ниша: Не прихватамо Вучићеву тиранију

Окупљенима се обартио студент из Ниша Димитрије Димић.

„Не прихватамо Вучићеву тиранију, фингиране изборе и сва злодела. Уколико до сутра не испуни наше захтеве, у понедељак крећемо у блокаду Београда. Блокираћемо цео град“, поручио је он.

19:15

Блокаде у понедељак на најмање две локације

Блокаде у Београду ће у понедељак бити на најмање две локације, а студентима из Београда придружиће се и колеге из Новог Сада, као и других градова, сазнаје Данас.

19:12

Алексић: Од притиска људи на улици зависи какве ће бити њихове реакције

Један од носилаца листе коалиције „Србија против насиља“ Мирослав Алексић рекао је за Н1 да се улази у тај период да се Мариника Тепић доста слабије осећа и да је од данас на инфузији.

„Оне шаљу поруку целој Србији да је ово борба свих нас који треба да се изборимо за нормално друштво. Не може нико да каже да се ово њега не тиче“, рекао је Алексић.

Он је позвао све грађане Србије да се сутра прикључе протесту испред РИК-а у 18 часова и навео да од притиска људи на улици зависи какве ће бити реакције институција.

19:08

На седници РИК-а расправа о предлогу СПН

У седишту Републичке изборне комисије (РИК) одржава се нова седница на којој су разматрани предлози коалиције „Србија против насиља“.

18:58

Опозициони посланици испред РИК-а

Опозициони посланици Мариника Тепић, Мирослав Алексић, Јелена Милошевић и Данијела Грујић, који у згради Скупштине Србије у Улици краља Милана штрајкују глађу тражећи поништавање избора, изашли су међу учеснике вечерашњег протеста и разговарали са њима.

Посланици су разговарали и са лидером Странке слободе и правде Драганом Ђиласом.

У згради у Улици краља Милана је у току седница Републичке изборне комисије.

18:48

Мариника Тепић изашла међу окупљене грађане

Једна од носилаца листе коалиције „Србија против насиља“ Мариника Тепић изашла је и вечерас међу окупљене грађане, иако од понедељка штрајкује глађу.

18:36

Мића Берић на протесту испред РИК-а

Бивши кошаркаш Мирослав Мића Берић налази се међу окупљеним грађанима на протесту испред зграде Републичке изборне комисије (РИК).

Он је у изјави за Данас рекао да долази да брани оно што је освојено и да је ту због покрадених гласова.

18:18

Веселиновић: Одлука о штрајку глађу није била тешка, ово је право разбојништво

„Одлука није била тешка, ови избори нису ни покрадени ни опљачкани, ово је право разбојништво. Они су крали, куповали, уцењивали грађане, али овакво разбојништво није се до сада десило. Ово заслужује кривични прогон и мораће и да политички одговарају“, навео је народни посланик Јанко Веселиновић.

Ова пљачка се није десила само на дан избора, већ од уписа бирача у бирачке спискове, када су, како каже Веселиновић, уписивани бирачи који не живе овде.

„Сутра је велики протест испред РИК-а, позивамо све да се придруже. У наредним данима ћемо организовати акције и координирати се са грађанима и студентима“, најавио је Веселиновић.

18:12

Седморо политичара штрајкује глађу

Од вечерас седморо политичара штрајкује глађу, потврдио је за Данас председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић. Од вечерас штрајкују глађу и народни посланици Бранко Миљуш и Душан Никезић.

Он је поводом те одлуке рекао да су морали на неки начин да дају подршку својим колегиницама.

„Сви знамо да су избори покрадени, да је, пре свега, у Београду била брутална крађа, а затим и у целој Србији“, рекао је Веселиновић.

18:08

Студенти из Новог Сада у понедељак долазе у Београд

Новосадски студенти најавили су данас да ће се у понедељак 25. децембра, у 9.00, окупити код Споменика Његошу у свом Кампусу, одакле ће у мирном маршу до Железничке станице у Новом Саду, а затим возом за Београд.

Долазе да пруже подршку београдским студентима у најављеној блокади саобраћаја у Београду због незадовољства резултатима избора у Србији од 17. децембра.

Студенти су за подне 25. децембра у Београду најавили две блокаде на местима која нису навели, уколико Министарство управе и локалне самоуправе до тада не одговори на њихов захтев и отвори бирачке спискове.

У најави пише да ће свако добити комад стиропора „да би лакше могао да издржи период блокаде од шест часова“. „Понесите најпотребније ствари: храну, воду и обуците се слојевито“, поручују у позиву.

Позивају учеснике да понесу пиштаљке, да се „клоне невоља“ и да обавезно снимају све евентуалне инциденте.

18:03

Блокиран саобраћај у Краља Милана

Грађани су блокирали саобраћај испред зграде РИК-а у улици Краља Милана.

17:21

Тепић шести дан у штрајку глађу, придружиле јој се и две народне посланице

Потпредседница Странке слободе и правде већ шести дан штрајкује глађу. На исти корак прекјуче су се одлучиле и народне посланице Јелена Милошевић и Данијела Грујић, а од данас и посланици Јанко и Жељко Веселиновић..

Тепић од данас мора да свакодневно прима инфузије јер јој је штрајк глађу од понедељка, 18. децембра, угрозио здравље.