Прочитај ми чланак

СЕРВЕР У БЕОГРАДУ: Будите послушни и признајте независно „Косово“!

0

Познати србофоб, којег актуелна власт представља као "познатог професора" и "познаваоца балканских прилика", на Факултету политичких наука изнео је очекивање да ће Вучић "предузети финалне кораке у признању независности јужне српске покрајине.

Данијел Сервер, професор Универзитета Џон Хопкинс изјавио је данас да се Србија „креће у правом смеру“, оценивши да ће врата ЕУ бити отворена када Србија буде спремна да уђе у њу.

Он очекује да Србија за десет година буде земља просперитетне, успостављене демократије, спремна за чланство у ЕУ, ако не већ и чланица ЕУ.

Сервер је на предавању у Центру за студије САД Факултета политичких наука у Београду оценио да су приступни преговори са ЕУ потребни како би Србија „излечила неке болести од којих болује“, објашњавајући да, између осталог, нема уласка у ЕУ без темељне реформе правосудног система.

„Такође, мислим да ће Србија предузети финалне важне кораке у нормализацији односа с Косовом и под тим подразумевам признање и размену дипломатских представника“, рекао је Сервер.

Наводећи да су регионална питања, такође, важна он је оценио да Србија мора да изврши демаркацију своје „границе“ са Косметом и успостави флексибилан режим за људе који желе да је пређу.

Сматра и да би то било у функцији побољшања односа Београда и Приштине.

Он је навео и да је Србија добродошла у НATO, али да не зна да ли ће наша земља икад желети да се прикључи.

Поручио је да нико не покушава да „прода НATO Србији“:

„Чланство је привилегија. Није лако постићи то чланство, ништа лакше од чланства у ЕУ“, рекао је Сервер, додајући да, ипак, Србија треба да изабере.

Приметио је да није баш уверен да ће народ у Србији подржати такво чланство, што је делимично, како је рекао, последица постратног периода и великог отпора због бомбардовања.

Однос Босне и Србије сматра компликованим односом, а истиче да се однос бившег председника Србије Бориса Тадића и председника РС Милорада Додика прилично разликује од односа који Додик има сада с премијером Вучићем.

Наглашава, међутим, да је од виталног значаја да Београд, Бањалука и Сарајево схвате и пронађу најлакши начин да уклоне препреке између БиХ и Србије, а за то је најлакши начин да се све стране нађу у Европској унији.

„Тада ће све баријере пасти“, уверен је Сервер.

Оцењује такође да у Србији постоји нека врста јавног притиска на медије, што је, додаје, постојало и у прошлости.

„Надам се да ће то нестати“, рекао је Сервер оценивши да комерцијална независност медија долази само уз просперитет и економски раст.

Са Данијелом Сервером, који је, бар кад су Срби у питању, увек био много више од „професора Универзитета Џон Хопкинс“, пре два дана разговарао и премијер Александар Вучић.

У владином саопштењу, наравно, није било ни речи о признавању „Косова“, али не треба сумњати да је баш то било главна тема њиховог разговора. Ипак, Сервер је већ на првом јавном обраћању открио и да ће Србија, уколико буде добра и послушна и ако призна Косово, бити у ЕУ за само десет година, можда и мало раније.