Прочитај ми чланак

СЕНАТОР ЈЕ РЕКАО СВОЈЕ, шта ће бити са Русима у Нишу?

0

Београд -- Статус руског хуманитарног центра опет је у фокусу јавности.

Посету Београду амерички сенатор Рон Џонсон искористио је да јасно поручи српским властима да се супротставе захтевима из Москве по којима би центар у Нишу добио дипломатски статус.

Пет година после отварања, питање дипломатског имунитета особљу у руском хуманитарном центру као и посебан статус за просторије и имовину самог центра, тема је која једнако занима како Вашингтон тако и Москву.

“Што се тиче хуманитарног центра надам се да ће председник Вучић и српски народ и Србија да се супротставе свим покушајима да се да имунитет том центру јер то не би било у најбољем интересу људи у Србији у смислу привреде и западних улагања”, рекао је сенатор Рон Џонсон након састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Потписивање споразума о имунитету и привилегијама одложено је већ два пута, 2012. године приликом оснивања центра а затим и 2014, приликом посете Владимира Путина Србији. Незванично разлог је био притисак западних држава које су сматрале да би то значило и стварање руске базе у региону.

“Ми доносимо одлуке у складу са својим интересима, нисмо били изложени никаквој врсти агресије”, рекао је Вучић.

За новинарку Љиљану Смајловић Београд би требало да настави са балансирањем како према захтевима Вашингтона тако и захтевима Москве.

“Наш главни проблем по мом мишљењу је што нисмо много добили ни од једних ни од других. Они се као отимају од нас, нема тих шаргарепа па да се каже ево ако не дате ово русима добићете ово али не видим ни шта бисмо добили да испунимо све жеље и једнима и другима то такође није опција”, рекла је она.

Поред Ниша, Русија овакве центре има још на Куби, у Никарагви и Јерменији.

Дописница Б92 из Москве Александра Годфроа навела је да у руској амбасади данас није било коментара.

Руски амбасадор Александар Чепурин је, говорећи раније о овом проблему, истицао да потписивање споразума није ничија жеља, већ обавеза на основу међувладиног споразума.

Шеф дипломатије Ивица Дачић пре три месеца најавио је да ће покренути иницијативу за решавање статуса центра у Нишу, али се та инцијатива још се није нашла пред Владом Србије.