Прочитај ми чланак

Саво: Вучић уместо да брани интересе Србије, у Давосу прима инструкције Рио Тинта

0

Директор кампања покрета Крени-Промени Саво Манојловић огласио се поводом изјаве председника Србије Александра Вучића који је у Давосу рекао да Србија жели даље разговоре са рударском компанијом Рио Тинто о пројекту ископавања литијума и да би требало да буде више јавне расправе о томе.

„Председник државе у иностранству треба да брани интересе Републике Србије, а не да га постројавају стране компаније и дају му инструкције. Окосница његових активности у Давосу је сликање са Снешком Белићем и примање инструкција од Рио Тинта“, навео је Манојловић, саопштио је покрет Крени-Промени.

„Комично делује позив да се разговора о овом пројекту. Крени Промени је са локалним организацијама попут Не дамо Јадар, другим удружењима и 38.000 грађана поднео народну иницијативу о забрани ископавања литијума и бора како би се Србија спасила од еколошког уништавања. Парламент има уставну обавезу да закаже јавну расправу, стави на расправу и гласање овај предлог, а уместо тога РИК је сакрио народну иницијативу, пробио уставне рокове и прекршио Устав. Вучић мора да поштује Устав, не може он да се руководи неким интерим актима, правилима и интересима Рио Тинта“, истакао је Манојловић.

Очигледно је, додао је, да је „покушај да се овај пројекат који су грађани стопирали пре две године врати део налога страних амбасада и мултинационалних компанија“.

„То је сада и противуслуга зашто су амбасаде благонаклоно гледале на бруталну изборну крађу. Добра ствар је да Вучић сада брани интересе Рио Тинта, а не интересе Србије. Где год је он бранио Србе, Срба више нема. На Косову имате одлазак 15 одсто Срба за последњих годину дана, деведесетих година су Срби из Хрватске на тракторима протерани. Ту судбину наменио је и људима из Јадра, али на срећу, он не брани њихове интересе, него интересе Рио Тинта”, закључио је Саво Манојловић.