Прочитај ми чланак

Саво Манојловић: Председнику РИК-а смета снимање кршења закона, а не кршење закона

0

Директор за кампање покрета Крени-Промени Саво Манојловић рекао је да посматрачи тог покрета настављају да бележе изборне неправилности током избора и оценио да је ; нелогично да председнику РИК-а Владимиру Димитријевићу сметају снимања кршења закона, а не кршење закона.

Манојловић је рекао да председник РИК-а Владимир Димитријевић каже да снимци посматрача изазивају панику, а да његово помињање тих снимака иде са синхронизованим нападом таблоида Ало, Информер, Новости, Република који су објавили да су снимци џипова из којих се организују бугарски возови, заправо џипови Крени Промени.

Саво Манојловић је рекао да постоје регистарске таблице ових џипова, па позива надлежне да утврде чији су.

Он је навео да су примећене неправилности попут гласања више људи иза правана, вођење паралелних евиденција, некоришћења УВ лампе на бирачком месту број 59 у Новом Саду на почетку гласања, прскања кажипрста леве руке, уместо десне, гласања са истеклим личним картама и пасошима.

Такође, регистроване су неправилности у вези са постављањем пропагандних материјала на мање од 50 метара од бирачких места, погрешног убацивања гласачких листића и неправилног постављања збирних изборних листа, где су видљиве само прве две.

На појединим бирачким местима у Београду, забележено је да се између 40 и 80 гласача пријавило да жели да гласа ван бирачког места, што представља велики број пријава за само једно изборно место.

„На бирачком месту 17 у Београду има велики број пријављених за гласање ван бирачког места – 104 за Народну Скупштину, 23 за локалне изборе, а тим се састоји само од чланова одбора испред СНС-а и СПС-а. Поред тога евидентирано је да је на великом броју бирачких места 10-15 особа користило помагаче, што наводи на сумњу повреде тајности гласања јер уз помагача може гласати само слепа особа, неписмена или особа са инвалидитетом“, наведено је у саопштењу.

Манојловић је навео да су грађани евидентирали постојање паралелних евиденција и продају гласова испред бирачких места.