Прочитај ми чланак

Саша Бижић : Цепа ли се РС на два дела?

0

skupstina rs(НСПМ)
Вишемесечне тензије између две водеће странке у Републици Српској, СНСД-а и СДС-а, поводом измена Закона о шумама, могу да се посматрају са два становишта. С једне стране, реч је о новцу. Пара је све мање и логично је да конкурентским политичким опцијама није свеједно хоће ли издвајања за локалне заједнице из добити шумских газдинстава бити пет или 10 одсто. Међутим, читав тај спор је, истовремено, део дугорочнијег и малигнијег проблема – удаљавања источног и западног дела РС.

Наравно, због могућег смањења прихода од шума негодују представници око 40 општина и у том кругу заступљена су оба ентитетска „плућна крила“. Ипак, најгласније незадовољство стиже са Романије. Такве ситуације не догађају се први пут. У блиској прошлости неретко су могле да се чују примедбе да се у административном центру Републике уопште не води рачуна о пољопривреди у Семберији или о демографском пражњењу Подриња. Све то зачињено је тезама да се у Бањалуци живи бог зна каквим стандардом, захваљујући продаји херцеговачке струје, док Требиње и Гацко вегетирају.

Али, љутња у источном делу РС на запад Републике није увек пука фантазија о томе да се између Брчког и Новог Града једе златним кашикама. Уз једнако бизаран додатак – да је тај прибор стечен паразитским битисањем на рачун сународника географски ближих Србији и Црној Гори. Јер, у таквом гневу постоји и знатан број утемељених приговора. Рецимо, нема уверљивог одговора на сувисло питање – зашто се модерне саобраћајнице већ годинама граде само у Крајини и Посавини, док се исток, у том контексту, не помиње више ни у плановима?

Пре 15 година, наопаке генерализације у којима није било разлике између власника црних мерцедеса са Пала и обичних смртника у њиховом окружењу могле су да се чују у највећем граду РС. Данас се та жалосна матрица понавља, само у обрнутом смеру. За то време кључна владајућа странка гура проблем под тепих и верује у самообману – да причу о истоку и западу из нафталина извлаче душмани, тек да им напакосте. С друге стране, главна опозициона партија ватру гаси бензином, кокетирајући са осетљивом материјом, због ситних дневнополитичких интереса.

Реално, источни део РС је пред кључањем и та температура све мање има страначке конотације, а све више стриктно регионални предзнак. Дакле, време је за узбуну, али не и за свађу. Отворена и трезвена расправа о свим спорним питањима те врсте била би много кориснија. Јер, када „наши“ и „ваши“ на изборне утакмице почну да истрчавају у завичајним, а не у идеолошким дресовима, и када у једној коалицији буду Додик, Павић, Иванић и Чавић, а у другом блоку Мићо Мићић, Зоран Стевановић, Љубиша Ћосић и Славко Вучуревић, биће већ касно.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!