Прочитај ми чланак

„САРМУ ПРОБАО НИСИ“: Новa политичкa снaгa на изборе иде

0
Нова политичка снага (Фото: Фејсбук)

Нова политичка снага (Фото: Фејсбук)

Реч је о фиктивној странци „Сарму пробао ниси“ (СПН) и њиховом измишљеном лидеру Љубиши Прелетачевићу Белом, који иако није политичар, успешно спроводи своју предизборну кампању тако што посећује штале и фабрике и склапа уговоре са непостојећим страним инвеститорима.

На ову идеју дошла је група момака из Младеновца у циљу да, како кажу, исмеју и потпуно банализују политички систем општине у којој живе. Да ствар буде луђа, заиста планирају да се кандидују на предстојећим локалним изборима, за шта им је потребно око 600 потписа.

Главни творац пројекта, новинар Стеван Влајић, објашњава за „Aло!“ да су им искусни политичари дали озбиљан задатак.

– Тешко је карикирати нашу политичку сцену, јер је сама по себи довољно карикатурална. Због тога је наше свакодневно претеривање неопходно да би успели да их исмејемо. Таква је ситуација да људи са стране не би могли да процене да ли је Бели неозбиљнији кандидат од оних које имамо у садашњој понуди – каже Влајић.

Лидера СПН-а Прелетачевића тумачи Лука Максимовић (25), који се труди да у свом лику обухвати све негативне особине српских политичара који су владали у последње три деценије.

– Магистар Љубиша Прелетачевић Бели је бахат, поткупљив, лицемеран и необразован иако поседује викенд-диплому Факултета за индустријски менаџмент. Променио је више партијских дресова и идеологија, а начин на који се обогатио је непознат јавности. Ипак, Бели је харизматична личност чијим обећањима верује велики број људи, што је директна алузија на све оне који су владали Србијом – наводи Влајић, уверен да опозиција у њима види јаку конкуренцију.

– ДС се плаши да ћемо им отети гласове, јер себе у Младеновцу виде као алтернативу, а ми смо им главна конкуренција. Друге опозиционе странке су нам нудиле да будемо са њима у коалицији, што нам није циљ – каже Влајић. Ј. Николић

Од Прилепка до Aјкуле

Екипу из Младеновца чини десетак момака, који комплетирају сатиричну политичку сценографију:

– Небојша Прилепак – коалициони партнер, „ситна“ душа и прљав играч

– Стеван Н. Влајићевић – трули пропагандиста спреман на све

– Епископ Космајски Макарије – користољубива духовна подршка,

– Петар Поповић Aјкула – локални тајкунчић, финансијер кампање