Прочитај ми чланак

САНДА: Запад жели да растури Републику Српску

0

sanda raskovic nenad zlatanovici'1

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић оценила је да је лидер Српске демократске странке Младен Босић „мало погрешно“ разумео петицију – апел за очување Републике Српске коју су бројни српски интелектуалци и политички лидери упутили да би упозорили на континуирану намеру Запада да створи унитарну БиХ.

Она је у изјави Срни напоменула да опасност Српској не прети од јуче, нити је свесност потписника о њој везана за председника Српске Милорада Додика и његова упозорења, као што тврди Босић, као ни за СДС, већ за само постојање Српске и жељу Запада да је „расточи“.

„Та опасност је везана за постојање Републике Српске као такве и континуирану жељу Запада да БиХ постане унитарна и да Република Српска нестане и растури се“, рекла је Рашковић Ивић.

Она је нагласила да та опасност сигурно не долази из саме Републике Српске, већ споља и да је стога упућен апел политичким актерима да по сваку цену нађу заједнички језик и спрече реализацију унитаристичких намера.

„Да нађу заједнички језик да затрпају ту пукотину која међу њима постоји, јер у ту пукотину може лако да се убаци, онда, страни фактор и да то искористи да растури Републику Српску“, сматра Рашковић Ивић.

Она је нагласила да потписници петиције немају намеру да се мешају у унутрашње политичке ствари у Српској већ, да ће подржати сваког ко буде бранио интересе српског народа и Српске.

„Српска треба још да поврати неке ингеренције које јој је дао Дејтонски мировни споразум. Ми треба да се држимо Дејтона јер је он гарант опстанка Српске“, поручила је Рашковић Ивић.

Више од 150 јавних личности и лидера патриотских политичких организација у Србији потписало је 19. децембра петицију којом апелују да званичници и страначки лидери у Републици Српској раде на њеном очувању.