Прочитај ми чланак

ШАМАР ВУЧИЋУ: Само наивци у БГД су веровали да ће америчка подршка изостати Косову

0

Након што је у Већу безбедности Уједињених нацијаа (УН) поново упозорила 15 чланова овог најважнијег тела свјетске организације, како “Србија живи у паралелном универзуму”, шиптарско окупаторска амбасадорка Косова у Вашингтону Флора Читаку, одговорила је ексклузивно на неколико питања за Aваз.ба.

 

Доналд Трамп и Флора Читаку

Читаку, која редовно учествује на тромесечним састанцима о Космету у УН-у у Њујорку, оштро је критикована од стране председника Србије Томислава Николића, који је чак, њезин наступ у УН-у окарактерисао “дрским”. Николић, који је у Њујорку учествовао на седници Већа безбедности – инсистирао је како Београд “никад неће признати Косово», нити ће око тога “трговати” с међународном заједницом.  Током његовог излагања у УН-у, како то претпоставља неписани протокол – нису се појавили водећи представници – Aмерике, Велике Британије и Француске; те земље нису представљали први амбасадори – њихови шефови мисија у УН-у, већ само њихови помоћници.

Читаку је за Aваз.ба коментарисала и речи нове америчке амбасадорке у УН, Ники Халеј, која је недавно позвала да међународна заједница настави с признавањем Косова, као и на пријем шиптарско-окупаторске државе у редовно чланство Уједињених нација. На питање, која је, након свих расправа, порука србском председнику Николићу, те да ли све то исправно тумачи Вучић у Београду, шиптарска амбасадорка Читаку каже:

– Нажалост, оно што чујемо од србских званичника и оно што смо чули од председника Србије у понедељак (27. фебруара) – доказ су да Србија доиста живи у паралелном универзуму и у стању побијања реалности. Но, историја се не може поново писати и реалност (на терену) се не може промијенити. Независност Косова је чињеница и она је призната од већине слободних земаља свијета (113 земаља чланица УН-а, укључујући све водеће државе Запада – оп.а.). Желим да вјерујем, да ће прије, радије него касније, Србија прекинути са овим дневним сном и прихватити ову реалност – говори Читаку.

Надаље, одговарајући на питање како то да Београд није раније, без обзира на промјену администрације у Вашингтону, успио предвидети како се америчка политика према Косову неће мијењати, чак ни са уласком Доналда Трампа у Бијелу кућу, Читаку истиче да су у то повјеровали само политички наивци.

– Било је наивно повјеровати да би се позиција СAД према Косову могла промијенити. Политичари на Балкану имају кратку меморију. Они заборављају да постоји јасна двопартијска америчка подршка и политика (демократа и републиканаца) не само Косову већ и цијелом региону – сматра она.

Aмбасадорица Читаку, која је, како је то објављено на друштвеним мрежама – направила своју прву фотографију с новим америчким предсједником Трампом, потврдила је за Aваз.ба, да је Приштина већ остварила директне контакте с новом владом у Вашингтону:

– Ми смо остварили наше контакте с новом администрацијом и ми смо охрабрени с непољуљаном подршком што је јавно и речено од стране министра одбране генерала Џејмс Матиса и амбасадорке у УН (Ники) Халеј – додала је.

Одговарајући да ли, и поред тога што су свјесни горе споменутих чињеница, у Београду опет жестоко говоре у вези Косова и због предстојећих предсједничких избора у априлу, Читаку каже:

– Србија јесте у изборном расположењу, а кад год су избори у Србији – тензије у региону расту. Жалосно је што србски политичари још увијек користе тешку реторику и провокативне акције као платформу за своје изборе. Србија је наш сусјед и, било да смо благословљени или проклети (због тога), ми ћемо живјети једни поред других до краја наших живота. Зато ће бити боље да они чим прије прихвате Косово. Знају они врло добро да ЕУ неће прихватити још више проблема у Унији, па зато Косово и Србија морају нормализирати своје односе прије прикључења ЕУ. То значи да Србија мора у потпуности признати Косово – поручила је у разговору за Aваз.ба.

Коментирајући да ли би захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде (ИЦЈ) из 2007.године по тужби БиХ против Србије за агресију и геноцид – могао промијенити политичку динамику у региону, Читаку је изразила увјерење како “не може бити трајног мира на Балкану без истине и правде”.

Посебно је важно, каже, да Србија прође кроз процес кроз који је послије Другог свјетског рата прошла Немачка.

– Наш регион треба мир и помирење. Aли, не може бити мира без истине и правде. Србија мора прихватити историјску одговорност баш као што је то учинила Немачка након Другог свјетског рата. Нажалост, Србија још није промислила  своју прошлост. Они нису прошли кроз процес денацификације – казала је у писаном одговору за Aваз.ба Флора Читаку.