Прочитај ми чланак

„САМ САМ ОТВОРИО 150 ФАБРИКА“ Вучић се поноси, уместо да брине

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је у свом другом онлајн скупу у оквиру предизборне кампање да је сам отворио више од 150 фабрика и да Србија има економски раст који ниједна земља нема. Међутим, шта Србија има од отворених фабрика које су углавном стране инвестиције?

– Сам сам отворио више од 150 фабрика у Србији. Да ови пре нас нису угасили стотине фабрика где бисмо данас били. Оно што је важно је да су у тим фабрикама људи. Тамо радите ви и ваше породице – рекао је Вучић.

Међутим, економиста Љубомир Маџар за Директно.рс каже да оне фабрике које су погашене су морале да буду погашене, јер је то „грбо рођено и неуклопиво у савремену тржишну привреду“.

– То су били махом објекти без пословне будућности. Било ко да се нашао на власти морао је већину тих погона да позатвара. То није изненађење – каже Маџар.

А када је отварање 150 фабрика у питању, каже да су то махом стране инвестиције, а да је наш проблем управо што нам је домаћа штедња на нултом нивоу.

– Наш велики развојни проблем јесте да смо ми привреда и друштво код кога је домаћа штедња ту негде на нултом нивоу. Кад узмете стопу инвестиција, то је учешће инвестиција у БДП, па кад одбијете једно 15 одсто амортизације, и неких 7, 6, 5 одсто учешће стране акумулације, онда испада да ми сами из свог БДП за акумулацију нисмо издвојили ништа. Ни оно што би по мом мишљењу био приоритет у развојној политици ове земље. То је да се окренемо домаћим инвеститорима, и поред страних инвестиција које су добродошле, да се коначно пробудимо и кренемо са форсирањем домаћих инвестиција, јер није познато да постоји једна земља која се успешно развила на туђој акумулацији. Наш председник се поноси превише оним што би код других, мало опрезнијих изазивало велику забринутост и доносило силну резерву – рекао је Маџар.