Прочитај ми чланак

САД: Србија ће бити увучена у украјински сукоб

0

ukrajina047

Србија ће бити увучена у актуелни конфликт изазван кризом у Украјини, оценио је директор америчке агенције за геополитичке анализе „Стратфор“ Џорџ Фридман.

„Србија ће бити увучена у тај конфликт, било да је неко гурне у то или да се сама укључи“, рекао је Фридман другог дана конференције посвећене 100 година од почетка Првог светског рата, коју је у Београду организовао Центар за међународну сарадњу и одрживи развој (ЦИРСД).

Говорећи о актуелној геополитичкој ситуацији у свету, Фридман је оценио да Европу потреса економска криза, а да је једино Немачка, као највећа европска економија, у предности, јер је постала нови независни играч на политичкој сцени.

„Највећи проблем Европе, осим кризе, јесте чињеница да међу чланицама постоје велике поделе и да их воде различити геополитички интереси, што се најбоље види на примјеру Украјине, гдје се укрштају интереси Русије, Европе и САД“, наводи Фридман.

Дводневна међународна конференција посвећена Првом светском рату отворена је јуче у Београду излагањем председника ЦИРСД-а Вука Јеремића, који је оценио да се садашње кризе у свету не разликују много од мултиполарног света с почетка 20. века.

(Срна)