Прочитај ми чланак

САД покрећу истрагу: У Бањској коришћена америчка возила донирана Војсци Србије?

0

Сједињене Америчке Државе могу покренути истрагу против Србије. Американци проверавају да ли је група Срба користила војна возила поклоњена 2017. године као донацију Војсци Србије. У америчком Стејт департменту су за РТК потврдили да о томе размишљају.

У 2017. Србији је донирано 19 америчких војних возила Humvee. Ова возила, вредна 3,8 милиона америчких долара, уручена су на свечаности у војној касарни Стевица Јовановић у Панчеву.

Председник Србије, Александар Вучић је у јавном излагању 2017. године рекао да су ова возила веома ефикасна у блиској и антитерористичкој борби и да нуде веома висок ниво заштите.

Међутим, сумња се да су иста коришћена у сврхе за које нису били намењени, пише РТК, наводећи да постоје сумње да су ова возила коришћена за обуку групе Срба која се 24. септембра сукобила са полицијом.

На видео снимку који је објављен у недељу, Приштина је навела да је реч о вежби „припадника српске терористичке групе у војним базама у Србији“, која је наводно одржана четири дана пре него што су „напали Север Косова“.

Овај видео је поделио стручњак за међународне односе Британац, Ејдан Хехир. Он је изнео сумњу да се на овом снимку виде америчка војна возила.

„Министарство одбране САД неће бити срећно што је Србија користила Humvee које су донирале САД за обуку терориста. Вучић има много тога да објасни“, написао је он.

У међувремену, портпарол америчког Стејт департмента потврдио је за РТК да ово питање већ испитују америчке власти.

„Сједињене Државе озбиљно схватају сваку тврдњу која укључује опрему коју испоручују САД било где у свету. Ми разматрамо то питање“, наводи се у одговору америчког Стејт департмента РТК.

У међувремену, 19 возила типа Humvee које су САД донирале Србији 2017. године, према речима српских власти, биће на располагању 3. бригади Војске Србије.