Прочитај ми чланак

САД и НАТО ПОЗДРАВИЛИ ПРЕСУДУ у случају покушаја тероризма у Црној Гори

0

Судска пресуда у Црној Гори, којом су два официра руске војне обавештајне службе ГРУ проглашена кривим за покушај тероризма, јасна је победа владавине права, која је разоткрила дрски покушај Русије да подрије суверенитет једне независне европске нације, саопштио је Стејт департмент.

„Откад је осујећен покушај пуча на дан парламентарних избора у Црној Гори у октобру 2016. године, који је подржала Русија, Црна Гора је предузела важне кораке ка интеграцији у трансатлантску породицу, нарочито прикључењем НАТО у јуну 2017. године“, навела је у саопштењу портпаролка Стејт департмента Морган Ортагус, преносе подгорички медији.

© Fotolia/ Kichigin19

Како је рекла, Сједињене Америчке Државе су поносне што имају Црну Гору за савезницу.

„Сједињене Државе ће наставити да подржавају Црну Гору у њеним напорима да јача владавину праву, заштити слободу медија и даље спроводи остале реформе потребне за учлањење у Европску унију“, додала је Ортагус.

Портпаролка НАТО Оана Лунгеску казала је у изјави за Побједу да свака нација има суверено право да бира своје безбедносне аранжмане, те да се НАТО противи свим покушајима да се поремете демократске институције.

„Свако спољашње уплитање у подривање наших демократија је потпуно неприхватљиво. Свака нација има суверено право да бира своје политичке и безбедносне аранжмане. Црна Гора је високо цењени члан НАТО, а сви савезници солидарно се противе свим покушајима да се поремете наше демократске институције“, казала је Побједи Лунгеску упитана да прокоментарише јучерашњу пресуду.

Подгорички Виши суд осудио је лидере Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића на по пет година затвора у случају покушаја тероризма. Суд им није одредио притвор тако да ће правоснажну пресуду чекати на слободи.

Руски држављанин Едуард Шишмаков осуђен је на јединствену казну затвора од 15 година а Владимир Попов на 12 година. За њих Тужилаштво тврди да су агенти руске обавештајне службе ГРУ и они нису доступни црногорским властима. Они су означени као организатори покушаја тероризма и криминалног удруживања.

Од српских држављана на најтежу казну од осам година је осуђен бивши шеф српске жандармерије Братислав Дикић. Њему је продужен притвор до правоснажности пресуде.

Лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић изјавили су да су пресуду у случају покушаја тероризма донела браћа Ђукановић те да они од данас нису њихови политички противници већ крвници.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!