Прочитај ми чланак

РУСКИ МЕДИЈИ: Стејт департмент поздравио одлуку Вучића да неће руске базе у Србији

0

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс рекао је да његова земља то види као корак ка српском суверенитету.

Америчке власти су скренуле пажњу на изјаву председника Србије Александра Вучића у руском контексту да његовој републици нису потребне стране војне базе. Ово је изјавио шеф прес службе Стејт департмента Нед Прајс на брифингу у среду.

Он је током редовног брифинга упитан да ли Вашингтон поздравља став српског лидера, да ли власти САД сматрају да је ово „корак ка изградњи чврстих односа” између две земље. „Ми, без сумње, ово сматрамо кораком ка суверенитету Србије, њеном територијалном интегритету. Ово је суверена одлука српских власти, али ми узимамо у обзир речи председника Вучића“, рекао је Прајс.

„Свуда смо говорили, укључујући и овај регион, да се са Русијом више не може поступати као и обично, да земље морају да наставе да говоре јасно и делују као подршка нашим украјинским партнерима“, рекао је портпарол Стејт департмента.

Вучић је раније у среду на конференцији за новинаре после састанка са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом рекао да Србија не види потребу за размештањем страних војних база на својој територији и да ће се такве политике придржавати и убудуће. Вучић је напоменуо и да његова земља жели да ојача даљу сарадњу и односе како са Међународним безбедносним снагама на Косову, тако и са НАТО уопште и по сваку цену избегне ескалацију сукоба.

Раније су медији пренели информацију да Србија наводно размишља о размештању руске војне базе. Руски амбасадор у Србији је, коментаришући ово, истакао да је размештање војних база суверена ствар Србије.