Прочитај ми чланак

Руски медији: Лавров послао поруку Србији – обмањујете, ништа од чланства у БРИКС!

0

Председник Србије Александар Вучић и заменик руског министра спољних послова Александар Грушко разговарали су о руско-српским односима и оценили их као веома добре, преносе РИА Новости која извештава о дводневној посети заменик Сергеја Лаврова Београду.

„Поново сам изразио захвалност Русији на подршци коју је пружила Србији по питању резолуције о Сребреница у УН а посебно за подршку територијалном интегритету Србије у складу са Повељом УН.

Размотрили смо свеобухватне билатералне односе Србије и Руске Федерације и оценили их као веома добре“, написао је Вучић на друштвеним мрежама и поставио фотографију са састанка.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


Руска агенција подсећа да се Грушко дан раније састао са потпредседником Владе Србије Александром Вулином и замеником министра спољних послова Руске Федерације када су „најавили своју решеност да развију политичку, економску и безбедносну сарадњу између Русије и Србије“.

Такође је било речи о заједничкој прослави 80 годишњице ослобођења Београд у Другом светском рату и 80. годишњици Победе над фашизмом.

Раније у понедељак, заменик министра спољних послова Руске Федерације одржао је састанак иза затворених врата са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем.

„Разговарали су о интензивирању сарадње званичног Београда и Москве у области унутрашњих послова“.

Пре тога, Грушко и министар без портфеља у Влади Србије Ненад Поповић положили су венце на споменик ослободиоцима Београда, Вечна ватра и Споменик војнику Црвене армије.

Имајући у виду да посета Грушкова долази у тренутку након што је објављено да је Кијев од фебруара 2022. преко посредника добио оружје у вредности од 800 милиона евра од Србије, поставља се питање да ли је то заправо главни разлог посете.

„Објављивање ових готово сензационалних података у великој мери објашњава зашто Запад, периодично изражавајући огорчење због невољности Србије да следи политику ЕУ око Украјине, не прибегава било каквим казненим мерама против Београда и наставља да српског лидера Александра Вучића назива блиским партнером“, бележи Генадиј Сисојев, дописник руског Комерсанта са Балкана.

Извори руског листа у Београду упознати са ситуацијом потврђују да је у последње две године Србија драстично повећала производњу војних производа, а многа њена одбрамбена предузећа сада раде у три смене.

Комерсантови извори упознати са ставом српског руководства кажу да се у овој ситуацији Београд „плаши, пре свега, оштре негативне реакције Москве“, јер се овакве информације редовно појављују, а Русија је у том погледу неизбежно изразила своју забринутост.

Истовремено, руски медиј Тв Царград која је у власништву руског бизнисмена Константина Малофејева, блиског Путину, објавила је да је

„Москва веома незадовољна понашањем Београда, који индиректно продаје оружје Оружаним снагама Украјине“. Политика седења на „две столице“ би Србију могла коштати чланства у БРИКС-у, пише овај медиј.

Тако се недавно сазнало да Србија активно продаје оружје и муницију западним земљама, наводно не слутећи да ће то оружје ићи право у Украјину, где ће бити употребљено против Руса. Што је донекле у супротности са декларисаном политиком неутралности Београда у вези са овим сукобом.

Иначе, председник Србије Александар Вучић је, коментаришући наведену вест, истакао да Србија почива на својим националним интересима и да не одговара за своје оружје након што је продато. Многи стручњаци су ово сматрали директном обманом Русије.

Званично, пише на порталу ТВ Царград, Москва није осудила овакав став свог савезника. Међутим наводе, позивајући се на кинеско издање Соху, „Кремљ је ипак донео одређене закључке“.

Конкретно, министар спољних послова Сергеј Лавров је изненада најавио да ће блок БРИКС-а привремено паузирати питање проширења чланства новим земљама.

Кинески новинари су наводно ово протумачили као сигнал Београду да је Русија незадовољна таквим непоштовањем.

„Таман када су у Србији почеле расправе о могућности чланства у БРИКС-у, руски министар спољних послова Лавров је саопштио да је пријем нових чланица у ту организацију веома отежан“, наводи се уз подсећање да Србија од 2009. године безуспешно покушава да уђе у Европску унију, али ни Брисел не жури да прими државу у своје иако Вучић активно користи ЕУ.

Тако се, резимирају, Београд нашао између две ватре.

„С једне стране, ЕУ наставља да игнорише захтев земље, а са друге, Русија је престала да трпи покушаје ‘пријатељске државе’ да седне на две столице и јасно ставила до знања да тренутно не желе да је виде у редовима БРИКС-а.

У закључку пише: „Дакле, можемо само да нагађамо да ли ће се односи између земаља поново загрејати или ће се клин забијен између њих у будућности само ширити?“

Сем ТВ Царград више руских портала пише да је наводно Лавров „послао сигнал Србији због непоштовања и обмањивања Русије“, међу њима и Смоленска Народна Газета, Гипорт.ру, Общественная служба новостей.

Да ли је продаја оружја Украјини стварни разлог доласка заменика Лаврова у Београд: Шта руски медији пишу о посети Александра Грушка?

Подсетимо, Вулин је пре неки дан истакао је да је БРИКС нада и прилика за савез са земљама које од нас не траже ништа, а могу да нам понуде и више него што тражимо.

Вулин је у ауторском тексту у листу Политика напоменуо да циљ текста није да упоређује или супроставља БРИКС и Европску унију (ЕУ), већ да покаже да постоји алтернатива (ЕУ), за коју, како је рекао, дубоко верује да је ближа крају него почетку и да је посебно уверен да „у том клубу нема места за Србију, чак ни да се одрекне Косова“ .

Како је навео, „за чланство у БРИКС-у није потребно усвојити законе који су написани ван граница наше земље, не морате предати власт НВО сектору, нисте дужни да на вашу амбасаду истакнете заставу Украјине или озаконите истополне бракове“.