Прочитај ми чланак

РУСКИ АМБАСАДОР УЗ СРБИЈУ: Косово у Унеску кршење међународног права

0
Фото: Незла73

Фото: Незла73

Улазак Косова у Унеско био би директно нарушавање међународног права, али и Повеље Уједињених нација, као и Резолуције 1244, коју нико није укидао, рекао руски амбасадор у Србији Александар Чепурин.

Чепурин је за Спутњик нагласио да је то политичко питање и да нема потребе стављати ту међународну организацију у нелагодну позицију, преноси Танјуг.

„Лично сматрам да је потезање питања пријема Косова у ту међународну организацију нарушавање свих постојећих међународних правила, Повеље Уједињених нација, као и Резолуције 1244“, нагласио је Чепурин.

„Унеско је једна од организација у систему Уједињених нација и делује у складу са овом чињеницом. Вршење притиска и покушаји неких субјеката да незаконито намећу покретање, разматрање или гласање када је Косово у питању – нису прихватљиви. У садашњој ситуацији, када је међународна конфронтација веома оштра, то је поготово контрапродуктивно“, истакао је руски амбасадор.

Чепурин сматра да Унеско ни по међународном праву ни по Повељи Уједињених нација, чија је структура у сфери културе, не треба ни да расправља о питању уласка квазидржаве која није призната и није део УН.

„Важно је да инсистирамо на поштовању правила. Унеско није ни обавезан да преузима овакве захтеве, ни да их разматра, а камоли да гласа или да доноси у вези с њима некакве одлуке“, закључио је Чепурин.

Уједињене нације су одбиле да проследе Унеску недавни захтев Приштине за улазак у ту организацију, а званични Београд је изнео јасан став да је питање уласка Косова у ту међународну организацију апсолутно неприхватљиво, подсећа Спутњик.

Извор: Танјуг