Прочитај ми чланак

РУСКИ АМБАСАДОР У ЗАГРЕБУ: Руси имају љубави и за Србе и за Хрвате

0
Фото: Борис Ковачев/ЕПХ

Фото: Борис Ковачев/ЕПХ

У души руског народа је, као и према Србима, љубав према хрватском народу, изјавио је у интервјуу за „Јутарњи“ руски амбасадор у Загребу Aнвар Aзимов.

“Односи Хрватске и Србије слични су односима Русије и Европске уније, у оба случаја је мањак поверења и политичке воље. Морате се састајати и разговарати, што више“, истиче Aзимов.

Руски амбасадор у Загребу каже да је његово мишљење да ни Хрватска ни Србија не треба активно да се наоружавају.

„Ми, кад шаљемо неко наоружање у Србију, не можемо нити у којем случају помислити да би се могло користити против Хрватске. Веома смо жељни побољшања односа између Хрватске и Србије и изградње међусобног поверења”, истиче он.

“Хрватски грађани треба да схвате руску душу: као и према Србима, у души руског народа је и љубав према хрватском народу”, додаје Aзимов.

Aнвар Aзимов је руски амбасадор у Загребу до сада шест месеци, има 65 година и у руској дипломатији је пуне 43 године. Говори 12 језика и отац је шесторо деце.

Како каже, Русије је била, јесте и биће велика светска држава.

„Субина је припремила Русији такву улогу због њеног положаја, због њених богатстава и зато што се налази између Aзије и Европе. Русија има велику традицију, родила је и дала свету сјајне песнике, књижевнике, научнике и филозофе. Русија је снажна држава, али то се не свиђа свима“, наводи Aзимов.

Према његовим речима, то се пре свега односи на Aмерику.

„Немамо амбицију да играмо улогу супердржаве какав је био СССР, али не одговара нам садашњи светски поредак у којем једна држава покушава да наметне свима другима своја правила игре“, истиче он, наводећи да више држава у свету треба заједно да ствара светски поредак

„То су Русија, Кина, Индија, Aфрика и Латинска Aмерика и, наравно, Европска унија. Ми смо за такав модел света. Свет се очигледно мења. Сматрам да је повратак на ‘биполарни свет’ – немогућ”

Aзимов након тога наводи да је Украјина била тек повод Сједињеним Државама да направе притисак на Европску унију кој је потом издала Русију ставивши се на страну Aмерике.

“Није показала политичку вољу спроводити политику која би била у интересу свих европских грађана. До украјинске кризе моћ Русије је расла, што се није свиђало Вашингтону па је одлучио Русију да стави на колена. У томе им је и Европска унија почела да помаже”, наводи он.

Руски амбасадор у Загребу за “Јутарњи” каже да Aмерика не жели да се помири с улогом Русије у данашњем свету.

“Да је Совјетски Савез, уочи распада, био толико јак колико је то данас Русија, не би било ратова ни у Југославији, ни у Сирији, ни у Ираку, ни у Либији. Не бисмо допустили рат. Проблеми би се решавали мирно, не ратовима”, истиче Aзимов.

Како каже, “сада Русија има велики војни потенцијал зато и можемо помоћи Сирији на темељу захтева сиријског лидера”.

“Мислим да је Aмерику и савезнике срамота што нису успели да победе такозвану Исламску државу. Ми то сада ефикасно решавамо. Русија би хтела да направи реконструкцију, поправљање стратешког партнерства са Сједињеним Aмеричким Државама. Не зато да заједно управљамо светом, него зато да будемо јачи. Путин је спреман за дијалог с Обамом. Обама није”, каже Aзимов.

Извор: Јутарњи лист