Прочитај ми чланак

Рускa опомена Вучићу: Решење за КиМ могуће само у оквиру Резолуције 1244

0

Решавање косовског питања могуће само у међународно-правном пољу, у оквиру Резолуције 1244 . Одступање од овог темељног документа само удаљава постизање праведног решења, сматра руски амбасадор.

Амбасадор Русије у Београду Александар Боца Харченко каже да је од принципијелне важности да се тема формирања Заједнице српских општина не одложи за неодређено време, преноси Јединство.

“То је основни услов очувања српске заједнице на Косову”, рекао је Боцан-Харченко у интервјуу за “Јединство”.

Навео је да би спољни ментори Приштине требало да “отрезне” косовске Албанце, који више година, под различитим изговорима, саботирају раније постигнуте договоре, укључујући и формирање Заједнице српских општина.

На питање да ли би званичници Приштине самоиницијативно недавно послали специјалне јединице и борбена возила на север Косова да нису добили сагласност неког од покровитеља, Боцан-Харченко каже да се повећање напетости од стране Приштине, нажалост, дешава сваки пут уз потпуну безвољност, чак уз попустљивост међународног присуства.

“Кфор, којем је Савет безбедности УН доделио мандат за обезбеђење мира и безбедности на Косову и Метохији, као што видимо, прилично неразговетно реагује на низ покушаја Приштине да ‘освоји’ север покрајине који насељавају Срби”, рекао је руски амбасадор.

Сенатор Боб Менендез: Заједница српских општина рецепт за катастрофу

На питање да ли су разлози упада Росу на север Косова регистарске таблице, као што тврди Приштина, или нешто друго, руски амбасадор наводи да се та провокација уклапа у системску политику Приштине усмерену на истискивање са Косова свих неалбанаца и стварање етничке чисте “државе”.

“У исти ред спадају бројни напади на Србе и њихову имовину, као и на православне светиње, спречавање повратка избеглица и интерно расељених лица, злоупотребљавање судства зарад изрицања политизованих пресуда лидерима косовских Срба, као што је то случај са председником општине Звечан Иваном Тодосијевићем, одсуство корака према успостављању међуетничког поверења, истицање вештачких ултиматума током консултација са Београдом…”, каже Боцан-Харченко.

Сматра да је амбиција Запада да повлађује својим албанским штићеницима на Косову што, оцењује, не доприноси окретању Приштине према нормализацији односа са Београдом и косовским Србима, већ тако припомажу осећају косовских Албанца да им је све дозвољено.

“Рачунамо на то да ће се Брисел ипак показати као заиста објективан и непристрастан посредник, да ће избегавати формализам. Засад, како изгледа, бриселски дијалог се користи претежно за легитимисање прекомерних косовскоалбанских претензија које су све веће из дана у дан”, наводи руски амбасадор.

Приштина најављује до сада највеће регрутовање тзв. Косовских безбедносних снага

На питање како види учестале изјаве званичника у Приштини да Србија и Русија имају тенденцију да дестабилизују регион, Боцан Харченко каже да се, по правилу, та реторика користи како би се пажња јавности одвукла од стварних хроничних проблема.

“Интересантно је да се уз то ни у Приштини, ни на Западу не наводе никакве чињенице, јер оне напросто не постоје. Све заједничке руско-српске иницијативе су усмерене на свестрани развој Србије и Балкана уопште”, наводи руски амбасадор.

Наглашава да је решавање косовског питања могуће само у међународно-правном пољу, у оквиру Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

“Даље одступање од овог темељног документа само удаљава постизање праведног решења”, сматра руски амбасадор.

Амбасадор каже да је Русија сигурна да су преговори једини пут до нормализације ситуације.

“Са своје стране, и даље смо у присном контакту са нашим српским партнерима поводом свих аспеката решавања косовског питања”, навео је Боцан-Харченко.

Гардијан: Шта се догодило између Косова и Србије?

На питање како би се понашала Русија уколико би дошло до сукоба на северу Косова, Боцан-Харченко је одговорио:

“Пре свега, чинили смо и чинимо све што је могуће да би се спречио тај сценарио.”

Навео је да се 26. септембра приликом посете јужним гарнизонима Оружаних снага у организацији Министарства одбране Србије уверио у максимално одмерен и одговоран приступ Београда према збивањима на Косову.

“Истог приступа ће се доследно придржавати и Русија”, навео је Боцан-Харченко.