Прочитај ми чланак

РУСИ ПОДРЖАВАЈУ ШЕШЕЉА: Подршка од заменика премијера, саветника Путина и генерала!

0
ФОТО: Србин.инфо - Ненад Златановић

ФОТО: Србин.инфо – Ненад Златановић

Предстојећи парламентарни избори у Србији изазвали су велику пажњу јавности у Русији. Посебно су биле упадљиве недавне посете Војиславу Шешељу од људи попут Путиновог саветника Александра Дугина који је и председник међународног Ево-азијског покрета, заменика премијера Руске Федерација Дмитрија Рогозина као и руског генерала Виктора Филатова који је поручио Шешељу да је он за Србију исто што је и Путин за Русију. Интересантно је од свих изборних листа у Србији само СРС добила овакав вид политичке подршке из Москве.

Током Шешељевог боравка у Хагу У Државној Думи Руске Федерације основан је Комитет за заштиту људских права Војислава Шешеља, а представници Руске Федерације су се у СБ УН више пута бунили због његовог дугог боравка у притвору без пресуде. У том периоду лидер СРС је вие пута добио подршку лидера две најјаче опозиционе партије у Русији, Владимира Жириновског и Генадија Зјуганова.

Након повратка Шешеља из Хага велики број људи блиских Владимиру Путину долазио је у Београд на састанке се председником Радикала. Један од најистакнутијих је дугогодишњи саветник Путина Александар Гељевич Дугин који је председник међународниг Евро-азијског покрета. Приликом посете оцењено је да између Србије и Русије постоји много заједничких интереса које је могуће реализовати без обзира на географску удаљеност, док је Шешељ поновио да ће СРС наставити доследно инсистирање на што тешњој сарадњи између Србије и Русије.

Једна од упадљивијих посета из Москве Војиславу Шешељу био је долазак руског генерала Виктора Ивановича Филатова, прилико које је руски генерал је исказао своју подршку у политичком деловању СРС, а у самом разговору генерал Филатов је изјавио да је Шешељ за Србију исто што је Путин за Русију.

Председник Радикала је по повратку из Хага постао чест гост руских медија са националном фреквенцијом, а недавно је добио интервју од пола сата на телевизији РТ која се емитује у готово свим земљама света и најгледанија је уз Би-Би-Си и Си-Ен-Ен.

Кулминација интересовања званичне Москве за Шешеља догодила се у јануару ове година када је заменик премијера Руске Федерације Дмитри Рогозин дошао у посету седишту СРС. Ово је први случај да се један руски дипломата састао са лидером опозиције у некој земљи, а сам сусрет је иницирао Рогозин. Шешељ и Рогозин су се сложили по свим битним политичким питањима и изнели заједнички став СРС и представника руске владе, да Србија треба да интензивира односе са Русијом, да су Срби и Руси братски народи и да је будућност Србије окренута ка истоку саопштено је после састанка заменика премијера Русије и председника Радикала.

Сам састанак је одржан без присуства медија, али је на крају састанка Рогозин поклонио Шешељу поручио да се нада да ће ускоро Србија вратити Косово као што је Русија вратила Крим, на шта је Шешељ рекао „Ослободићемо ми Косово, сигурно, уз руску помоћ”.

Према свим анкетама за предстојеће парламентарне изборе СРС ће бити најача про-руска странка у новом сазиву, можда зато и није изненађење што је управо ова странка постала главна тема српске политике у Москви.

(Правда)