Прочитај ми чланак

„Русија неће дозволити пријем тзв. Косова у УН“

0

Русија неће дозволити да се тзв. Косово придружи Уједињеним нацијама, изјавио је данас руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

„Наравно, Русија неће дозволити пријем Косова у УН, што је, у ствари, кључни циљ Запада, Приштине и њених западних спонзора. Имајући у виду став Русије о непризнавању Косова, наше прихватање Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и нашу подршку Београду, овај циљ је апсолутно недостижан“, рекао је он на састанку међународног дискусионог клуба „Валдај“, преноси ТАСС.

Он је, међутим, приметио да је усред антируских санкција Запад успео да промовише „процедуру пријема Косова у Савет Европе“.

Према речима руског дипломате, то би било немогуће у периоду када је Русија била чланица те организације.

„Сада су то урадили. Процедура је у току. У принципу, треба претпоставити да ће Косово постати члан Европског савета и Запад ће то сматрати својеврсним искораком у процесу међународног признања Косова или формализације овог признања и његовог накнадног пријема у међународне организације“, рекао је он.

Боцан-Харченко је раније навео да подршка Комитета министара Савета Европе апликацији за чланство Косова открива деградацију те организације и доказује да је у потпуности контролишу Вашингтон и Брисел.