Прочитај ми чланак

Руси приказали Гашићу „плес тенкова“ (ВИДЕО)

0
bratislav-gasic
Министар одбране Србије Братислав Гашић присуствовао је данас у Алабину, у Подмосковљу, показној вежби тимова елитне Таманске моторизоване дивизије руске војске у оквиру припрема за такмичење у тенковском бијатлону, на којем ће учествовати и представници Војске Србије.

Гашић је после успешно изведеног „плеса тенкова“ рекао новинарима да је ВС пријавила четири екипе и једног судију за бијатлон, али да је са министром одбране Русије Сергејом Шојгуом разговарао да се број српских екипа повећа на осам.

Министар, који је вежби присуствовао са делегацијом Србије у оквиру програма московске конференције о међународној безбедности, истакао је да му се веома допало оно што је данас приказано и да на основу тога и припадници ВС могу да виде где се у овом тренутку налазимо у техничком и оперативном смислу.

Гашић је додао да се екипе већ увелико припремају за тај спортски догађај и да се надају победи јер, како је истакао, наша војска може да буде свакоме пандан.

„Не бисмо долазили да сматрамо да нисмо утренирани и да немамо довољно квалитета да можемо чак и да победимо“, навео је Гашић.

Према његовим речима, ВС је и током поплава показала да може да делује на свим теренима и да је уз свој народ, заједно са полицијом и жандармеријом, практично „изнела“ ову велику катастрофу.

Како је напоменуо, то није и крај посла и војска наставља да ради на асанацији терена.

Тенковски бијатлон ће се, како је речено на брифингу, одржати од 28. јула до 16. августа на полигону у Алабину у четири етапе – индивидуална трка, спринт, спортски део и штафета, а своје учешће досад је потврдило 13 земаља.

На показној вежби тимови руске војске извели су прво тзв. плес тенкова где су, уз музику, на површини 30 са 30 метара четири тенка, који су сукцесивно пристизали, и једна самоходка демонстрирали вештину маневрисања с минималним радијусом кретања.

У другом делу вежбе, показавши високу обученост, четири тима су се надметала у бијатлону који је обухватао вожњу између стубова, гађање условног циља, савладавање препрека у води и на копну и вожњу максималном брзином.

 

(Танјуг)