Прочитај ми чланак

РС: Никакве користи од босанске војске

0

БАЊАЛУКА – Политичари, економисти, па чак и војни аналитичари у Републици Српској сматрају да су улагања у Оружане снаге БиХ огромна и да од овакве војске у БиХ нико нема користи, а да РС за њено функционисање дневно издваја 1,7 милион марака.

Оружане снаге БиХ, тврде, подривају економску стабилност земље и због тога би их требало што пре укинути.

Недавно су званичници у РС израчунали да тамошњи порески обвезници годишње издвоје чак 650 милиона марака за Војску БиХ, што, практично, значи да сваки дан за њено функционисање Српска потроши више од 1,7 милиона марака!

У исто време, најављује се знатније смањење зарада и не чуди онда што би више од 90 одсто становника РС подржало иницијативу председника Милорада Додика за потпуну демилитаризацију БиХ.

Свима је јасно да би се толики новац могао много боље да искористи за науку, нова радна места и привредни развој.

Предлог председника Српске већ је разматрала и усвојила влада РС и упутила га у парламентарну процедуру, иако је већ сада јасно да ће тешко добити „зелено светло“ у Федерацији БиХ.

Укидању Војске БиХ противе се и неки представници међународне заједнице, а све бројнијим заговорницима те идеје иду у прилог бројне афере које последњих неколико година потресају Оружане снаге и Министарство одбране БиХ.

 

(Танјуг)