Прочитај ми чланак

РОСУ У СРПСКИМ СЕЛИМА: Ка југу Србије кренуле јаке снаге Жандармерије!

0

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - Специјалне јединице косовске полиције (РОСУ), последњих неколико дана учестало патролирају у српским срединама јужно од Косовске Митровице.

zandarmerija-2

Преостали Срби у Великој Хочи и Ораховцу пренели су да су патроле специјалаца РОСУ у њиховим срединама присутне у вечерњим сатима.

Присуство полицијских специјалаца забрињава Србе, који истичу да толико полиције у њиховим срединама нема често.

У Великој Хочи, Ораховцу, Гораждевцу, у вечерњим сатима патролира по петнаестак специјалаца, који долазе у џиповима и марицама.

У Гораждевцу контролишу пролазнике, а у Великој Хочи и Ораховцу не интервенишу.

Мештанима су пренели да патролирају у склопу појачаних активности.

Патроле специјалне полиције примећене су у касним вечерњим сатима и у српским селима око Грачанице..

 

Ка југу Србије кренуле јаке снаге Жандармерије!

Након што је синоћ одржан састанак у Бриселу без званичних изјава после сусрета српске и Косовске делегације, албански медији објавили су разговори нису били успешни.

Потрпредседница Грађанске иницијативе СДП каже да је стварање тензија око зида у северном делу Косовске Митровице намерно скретање пажње косовске власти са много битнијих тема.

У Косовској Митровици влада велика напетост због тензија, које су настале после неуспелих разговора између српске и албанске делегације у Бриселу и порука које стижу из Приштине, да неће никада дозволити формирање Заједнице српских општина, па су на улицама појачане патроле косовске полиције. У међувремену је стигла информација да су јаке снаге Жандармерије кренуле ка југу Србије.

Председник Томислав Николић је после сусрета са амбасадорима Русије, Кине и САД пренео да понашање делегације Приштине у последњој рунди дијалога на високом ниову „није било у циљу постизања договора“.

– Ми дајемо све од себе да се тензије спусте и да сачувамо мир, то је разлог зашто идем у Рашку, јер су наши градоначелници забринути, да их смирим… Забринут сам и ја, али не зависи све од нас. Све ћемо учинити да мир сачувамо – уверава премијер Вучић.

У међувремену се председник Николић састао се са амбасадорима Русије, Кине и САД.