Прочитај ми чланак

РОЂЕНА БЕОГРАЂАНКА, ЕКСПЕРТ ЗА МАРКЕТИНГ: Ко је Ана Брнабић…

0

* Рођена 28. септембра 1975. у Београду

* После Пете београдске гимназије 1994. одлази на амерички Универзитет Нортхwоод и тамо током 1998. завршава студије пословне администрације, а затим на енглеском Хулл универзитету завршава мастер студије и стиче МБА диплому из маркетинга


*Говори енглески и руски језик

* Током студија у Лондону радила је за „Српски информациони центар“ чији је главни задатак био да одржава контакт између реформистички настројених странака у Србији са цивилним медијима у Великој Британији.

* 2002. враћа се у Србију и ради прво у Програмима за аграрни развој Србије, које је тада финансирала ЕУ, а затим прелази у УСАИД

* 2011. запошљава се у америчкој компанији за развој ветроелектрана „Цонтинентал Wинд Сербиа“ и 2013. постаје директор

* Активно учествује у оснивању Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) 2006. и постаје председник УО

* Добитница је признања „Бизнис дама године“ у категорији друштвено одговорно пословање за 2013.

* 2016. постаје министар државне управе и локалне самоуправе

ИМОВИНСКА КАРТА

Плата министра 88.825 динара
Стан и поткровље 327,82 м2, куповина
Кућа 167 м2, наследство
Гаража 19 м2, куповина
Стара девастирана кућа 30 м2, наследство
Аутомобил „Тоyота Рав 4“, лизинг
Уштеђевину има

ПРОЧИТАЈТЕ И ШИРУ БИОГРАФИЈУ АНЕ БРНАБИЋ

Ана Брнабић је менаџерка, некадашња министарка државне упораве и локалне и бивша потпредседница Управног одбора НАЛЕД. Прва је министарка која се јавно декларисала ка о хомосексуалка.

Завршила је Пету београдску гимназију 1994. године. На универзитету Нортвуду у Мичигену завршила је студије пословне администрације 1998. године, након чега је стекла МБА диплому из маркетинга на Хул универзитету у Енглеској.

Крајем 2001. враћа се у Србију, где је радила за различите америчке консултантске фирме на пројектима развоја локалне самоуправе, а које је финансирао Ју-ес-ејд. Од 2002. до 2011. ради у Ју-ес-ејд-у, а као најзначајнију иницијативу у том периоду, у званичној биографији наводи оснивање Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) 2006. године. Од 2011. ради у америчкој компанији за развој ветропаркова Цонтинентал Wинд Сербиа, а од јануара 2013. је и њен директор. У исто време потпредседница је Управног одбора НАЛЕД-а од 2013, а од априла 2016. године је и председница УО ове познате јавно-приватне алијансе која окупља локалне самоуправе, приватна предузећа и невладине организације.

За Брнабићеву је шира јавност чула у октобру 2015. током афере „Лидија Удовички“, када је сајт Телепромтер објавио транскрипт телефонског разговора између Бојана Пајтића и Лидије Удовички, сестре некадашње министарке државне управе Кори Удовички. Лидија Удовички је наводно рекла да је кум премијера Србије и директор ЕМС-а Никола Петровић покушао да наплати рекет од два милиона евра од споменуте америчке фирме Цонтинентал Wинд Сербиа, не би ли ветропарк у Србији прикључили на електромрежу. Премијер Вучић је на то одговорио оптужбама на рачун Цонтинентал Wинд Сербиа тврдећи да је управо та фирма у САД излобирала да пет конгресмена потпише писмо Џозефу Бајдену у којем су премијеров брат Андреј и његов кум Никола Петровић означени као центар корупције у Србији.

Брнабићева је, међутим, заједно са директором ЕМС и министром енергетике Александром Антићем, на конференцији за медије у Влади Србије одбацила наводе о било каквом покушају рекетирања. Отприлике у исто време, у медијима се појавила информација да би Ана Брнабић требало да буде на челу „деливери јунита“ у Влади Србије, али према писању медија „деливери јунити“ нису никада заживели. У марту 2016. је у јавној дебати дошла у сукоб са Фискалним саветом који је оспорио исплативост увођења онлајн фискализације, за шта су се, са друге стране, НАЛЕД и Брнабићева, недвосмислено залагали. Чланица је Управног одбора Пексим фондације која обезбеђује стипендије за магистарске студије на Универзитету Кембридш студентима из Србије и Македоније. Председница је саветодавног одбора Етно мреже, удружења произвођача рукотворина.

У августу 2016. мандатар за састав нове владе Александар Вучић предложио ју је за министра државне управе и локалне самоуправе, што је она оберучке прихватила.