Прочитај ми чланак

Режимска „артиљерија“ у одбрани председника

0

Режимска артиљерија којој се скреће фокус са изјаве осумњиченог Вељка Беливука да му је председник Србије тражио различите услуге, кренула је истог дана када је Крик објавио Беливуков исказ пред тужилаштвом, а независни медији почели да се баве његовим садржајем.

Крик је оптужен да „мафијашко-кољачки портал” те да је „први опалио метак” на Александра Вучића, док смо сви заједно оптужени да смо „стали на страну убице“ само да би напакостили председнику.

Фото: Н.С.

И премијерка Србије Ана Брнабић махала је јуче насловницом Данаса, коментаришући главни текст „Ко сме да испита везе председника и Беливука?“.

Сасвим легитимно питање које су поставили бројни правни стручњаци, а треба имати у виду и да су Вучић и вођа криминалног клана и раније довођени у везу.

Иако се исказ Беливука не сме и не може узети здраво за готово, неке ствари о којима је говорио познате су и од раније, а потврдили су их чак и високи функционери МУП-а. Међутим, опасан спин како су независни медији стали на страну и у одбрану „психопате и кољача“ већ је пуштен и увелико се захуктава.

Медијска удружења упозорила су на опасност ове реторике, али с обзиром да су се овакве ствари и раније догађале, то сигурно неће зауставити ни режимске таблоиде нити представнике власти којима су критички настројени медији трн у оку.

Прво се у среду увече саопштењем огласила министарка правде Маја Поповић, наводећи да текст објављен на порталу КРИК-а „представља до сада незабележен напад на председника Александра Вучића“.

Министарка је оценила да је текст „брутални пример гнусних лажи и спиновања у циљу покушаја дискредитације Вучића, његове породице и сарадника“, додајући да се објавом Беливуковог исказа угрожава тужилачка истрага.

Индикативно је да се Поповић није оглашавала када је председник објавио фотографије масакрираних и обезглављених тела, такође део доказног материјала из истраге, а потом је то исто учинио министар полиције Александар Вулин, као и бројни медији.

Реакција министарке изостала је и прексиноћ, када је на Пинку, уз Небојшу Крстића, Владимира Ђукановићам и Сашу Миловановића, у острашћену одбрану Вучића стао и Драган Вучићевић, износећи наводни снимак разговора адвоката и брањеника.

Дејан Лазаревић, адвокат Вељка Беливука и Марка Миљковића, каже за Данас да је од почетка знао да се разговори са његовим клијентима снимају, а да ће детаљније о транскрипту два наводна разговора које је синоћ на Пинку прочитао власник Информара Драган Вучићевић говорити када се истрага заврши. Он наглашава да транскрипт није истинит, и да треба да служи на част ономе ко га је објавио.

– Беливук је од почетка говорио тужиоцу да се наши разговори прислушкују. Да ли мислите да бих их саветовао да лажу, када смо већ знали да нас снимају. То вам говори све о аутентичности наводног транскипта који је прочитао Вучићевић. Својим клијентима сам рекао да говоре истину и искључиво истину. Они који су нас снимали, то знају – истиче Лазаревић за Данас.

Он додаје да прислушкивање разговора између адвоката и брањеника никада није рађено, нити сме да се ради, јер подлеже кривичној одговорности.

– Уставом и законима је забрањено да било ко присуствује или слуша разговоре између адвоката и њихових брањеника који се налазе у притворској јединици. Важно је да нагласим да својим брањеницима нисам састављао одбрану, већ их саветовао да говоре само истину – наглашава Лазаревић.

Власник Информера прекјуче је најавио да ће објавити аудио снимак разговора Лазаревића са Беливуком и Миљковићем, али је потом на Пинку рекао да су му адвокати сугерисали да то не чини „како не би угрозио истрагу“. Уместо тога, прочитао је транскрипте наводних разговора адвоката и осумњичених, чиме је не само угрозио истрагу већ указао на нелегално прислушкивање заштићених разговора.

Адвокат Јовица Тодоровић каже за Данас да ако су информације које је Вучићевић изнео тачне, разговори између адвоката и брањеника су снимани тако што је тајно постављен скривени уређај за снимање звука у просторију за посете адвоката брањеницима, вероватно у Окружном затвору у Београду или у посебној притворској јединици Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду.

– Право осумњиченог на поверљиву комуникацију са браниоцем је цивилизацијска тековина, без које нема делотворне одбране, а тиме ни правичног суђења. Овај догађај, ако је тачно да су разговори чију смо садржину чули уопште водјени, односно да није све измишљено, показује до које мере је наша држава попримила обележја полицијске државе, стаљинистичког типа. Такође, догађај показује да је стање људских права и основних слобода у Србији, не забрињавајуће, већ алармантно лоше – истиче Тодоровић.

Он додаје да сада најпре адвокатура, деловањем адвокатских комора, а још важније правосуђе и извршна власт, морају да предузму енергичне мере, и да се истраје да виновници овог незаконитог дела буду откривени и кажњени у складу са законом.

– Политичка одговорност налаже би министарка правде морала одмах поднесе оставку. Такође, морално би било да оставку поднесу и управник установе у којој се незаконито снимање поверљиве комуниакције између адвоката и брањеника догодило, председник суда надлежног за притворску јединицу у којој се незаконито снимање догодило, али и председница Високог савета судства и Врховног касационог суда. Нема значаја што су неки од ових политички и морално одговорних руководилаца у извршној и судској власти скоро изабрани на функције које обављају, и што, вероватно, немају никакву личну одговорност за то што се догодило. Њихова одговорност и није лична, већ је политичка и морална, за стање у сегментима власти, ресорима, односно установи на чијем су челу – наглашава Тодоровић.

Према његовим речима, адокати сада имају основани разлог да брину да ли је уређај помоћу кога су снимљени разговори колеге уопште уклоњен из просторије у коју се адвокати могу наћи већ сутра, радећи свој бранилачки посао у кривичним поступцима. Додаје да могу да сумњају да се такви уређаји налазе и у другим просторијама за посете адвоката осумњиченима у притвору.

Новинарска удружења реаговала су на оркестриране нападе на медије који су извештавали о Беливуковом исказу. Потпредседник УНС- а Слободан Ћирић каже да када немате аргумент против онога што се објави, онда „ударите“ по ономе ко то објави.

– То је пракса којој власт и њени послушници одавно прибегавају. То представља својеврсни притисак на медије који настоје да објективно извештавају, а сваки притисак на медије је опасан и може се кад-тад вратити као бумеранг. О томе би морали да воде рачуна сви који на овакав начин етикетирају. Медији и новинари који професионално обављају свој посао морају истрајати у борби за истину, не подлећи притисцима и у тим настојањима они заслужују пуну подрску демократске јавности – истиче Ћирић за Данас.

НУНС је најоштрије осудио изнова започету оркестрирану кампању на редакцију КРИК-а, у којој покушавају да је повежу са криминалним миљеом.

– Упозорава да се овим начином комуникације према јавности ствара опасност цртања мета новинарима и новинаркама те редакције. Подсећамо и колеге и колегинице у другим редакцијама да се држе Кодекса новинара и етичких начела, и да не упадају у прљаве политичке игре, будући да на тај начин само доприносе каљању части новинарске професије – саопштио је НУНС, додајући да ће о овоме обавестити међународне организације.

Тодоровић: Проверити да ли су установе озвучене

– Потребно је да адвокатске коморе затраже да одмах буде проверено у свим установама за примену мере притвора и у свим установама за издржавање казне затвора у Србији: да ли су просторије за посете адвоката притвореним лицима и лицима на издржавању затворске казне ‘’озвучене’’, односно да ли се у тим просторијама незаконито налазе скривени уређаји за слушање и снимање звука. У тој провери морају учествовати и адвокати, а о резултатима провере мора бити обавештена јавност – каже Јовица Тодоровић.

Тужилац: Оптужница против Беливука следеће недеље

Тужилац за организовани криминал Младен Ненадић рекао је јуче да ће оптужница против клана Вељка Беливука и Марка Миљковића бити подигнута следећег петка. Он је на састанку са новинарима показао фотографије тела осакаћених жртава Вељка Беливука. Реч је о Горану Величковићу Гоксију, Милану Љепоји, Александру Глигоријевићу и Здравка Радојевића.

Ненадић је истакао да су се на овак корак одлучили због свакодневних вести у медијима о деловању клана Беливук-Миљковић.

„Истражни поступак се води пре 31 осумњиченом лицу, због постојања основане сумње да су извршили кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, тешка убиства, производња и промет опојних дрога, ножење и промет оружја, отмица и силовање“, рекао је Ненадић.