Прочитај ми чланак

РЕЖИМСИ „ИНФОРМЕР”: Председнички избори 30 априла, могући и парламентарни избори

0

„Информер” још пише: одлука о расписивању избора биће објављена 2. марта; И даље отворена могућност да са председничким буду одржани и парламентарни избори., и да Вучић још нема кандидата.

glasanje-izbori-crna-gora

Председнички избори у Србији биће одржани 30. априла, а евентуални други круг 14. маја, сазнаје Информер у кабинету председнице Скупштине Маје Гојковић.

Како тврде извори „Информера”, државни врх се сагласио да одлука о расписивању председничких избора буде објављена у четвртак 2. марта. И даље је, како сазнаје овај прорежимски медиј, отворена могућност да са председничким изборима буду одржани и ванредни парламентарни избори.

Дефинитивна одлука о томе биће донета најкасније до 20. фебруара.

– Још је отворена могућност да са председничким, истог дана, буду одржани и парламентарни избори. То не би изискивало велике додатне трошкове за државу, а постоји мишљење да треба пружити прилику народу да бира све ођедном. У сваком случају, размотриће се све опције и донети одлука која је у најбољем интересу државе и народа… – наводи наш извор и додаје да, упркос различитим новинским написима, напредњаци још нису изабрали свог председничког кандидата и да то треба очекивати можда већ наредних дана.

Председница Скупштине Маја Гојковић с којом смо синоћ ступили у контакт није хтела да коментарише  сазнања „Информера”. Она је одбила да потврди, али није хтела ни да демантује информацију о 30. априлу као изборном дану.

– Бићете обавештени када одлука буде донета… – било је све што нам је рекла Гојковићева.

Aналитичар Мирослав Шутић сматра да одлука о одржавању парламентарних избора зависи од договора премијера Вучића и председника Николића ко ће бити кандидат СНС за новог шефа државе.

– Вучић има већу подршку и сва истраживања показују да би однео победу већ у првом кругу. И Николић би у првом кругу узео убедљиво највише гласова, мада би остао мали ризик за други круг, који је увек неизвестан због поларизације бирачког тела… – истиче Шутић.

Програмски директор Цесида Бојан Клачар такође сматра да постоји неколико сценарија, али да се два издвајају као најреалнија.

– Председнички кандидат СНС ће бити или Николић или Вучић. Николић никако није слаб онолико колико се то жели приказати у медијима. Оно што брине и уноси пометњу у редове владајуће коалиције јесте то да ли ће се у случају Николићеве кандидатуре из редова владајуће коалиције појавити још неки кандидат – сматра Клачар.

Други круг ризичан

Он оцењује да је СНС у интересу да уопште не дође до другог круга избора.

– У том случају постоји могућност да се опозиција уједини, да гласачи владајуће коалиције промене мишљење. Процене показују и да би кандидат опозиције у другом кругу освојио двоцифрен број гласова, што је много више него што има најјача опозициона странка. Дакле, и ако изгуби, намеће се као вођа опозиције… – закључује Клачар.