Прочитај ми чланак

Република Српска прославља 31. годишњицу постојања

0

БАЊАЛУКА - Република Српска данас обележава 31. годишњицу формирања.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку угославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

Поводом празника и славе Светог Стефана, света архијерејска литургија биће служена данас у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Свечани дефиле биће одржан у Источном Новом Сарајеву са почетком у 14.00 часова, док ће на Тргу Републике Србије, такође у Источном Новом Сарајеву, у 19.00 часова бити уприличен ватромет уз концерт Полицијског оркестра МУП-а Републике Српске.

Прослава Дана Републике Српке биће обележена и у осталим локалним заједницама.

Двери: Срећан ти рођендан, Републико Српска!

На данашњи дан, пре 31 годину, извојевана је једна од највећих српских националних победа, када је Република Српска основана. И поред многобројних притисака, што из саме БиХ што из иностранства да се Републици Српској умање надлежности, па чак и да буде укинута, она снажно одолева и остаје одбрамбени бедем српских националних интереса.

Поводом Дана Републике Српске, јуче је у Бања Луци одржана и Свечана академија. На позив државног руководства Републике Српске, Свечаној академији су присуствовали и народни посланици Српског покрета Двери мр Иван Костић и Борко Пушкић.

Свим грађанима Републике Српске честитамо данашњи празник, са жељом да га у миру прославе! Живела Србија! Живела Република Српска!