Прочитај ми чланак

Референдум: Срби са Космета не дозвољавају да само власт формулише питање

0

Kosovo nije na prodaju(Новости)
Нема договора ни око референдумског питања

Политички представници сународника са Космета у понедељак формулишу јединствен одговор државном врху. Срби са севера траже више времена за референдум и не пристају да власт формулише питање.

Лидери Срба са Косова и Метохије у понедељак одлучују какав ће бити њихов коначан одговор државном врху на понуду да се одржи референдум о бриселском споразуму, али да га и они имплементирају уколико народ тако одлучи.

Према нашим сазнањима, политички представници наших сународника са КиМ, неће пристати да се референдум одржи свега 15 дана од расписивања и тражиће више времена између одлуке и самог чина одлучивања грађана. Такође, они ће инсистирати да имају и пресудну реч у формулисању референдумског питања.

Њихова идеја је да се велико изјашњавање – „за“ и „против“ споразума – практично организује на основу народне иницијативе и прикупљања више од 100.000 потписа.

Како год да формулишу свој одговор, који ће у уторак лично доставити премијеру Ивици Дачићу и првом потпредседнику Владе Александру Вучићу, политички лидери Срба са севера тврде да ће бити апсолутно јединствени.

Вучић је уочи тог новог сусрета са делегацијом сународника са КиМ поручио да уколико дође до изјашњавања грађана, референдумско питање може бити: „Да ли сте за бриселски споразум или не“?

– Рекао сам Србима са КиМ: Идемо на референдум, али немојте да нам говорите да питање треба да буде – да ли Косово треба да буде у Србији или не?! Ко би на то могао да каже не? У случају да већина подржи споразум, сународници са КиМ морају да га прихвате и да учествују у његовој примени.

 А уколико споразум не добије већину, ове владе више не би било. Споразум са Приштином је начин да Србија опстане и да не буде изолована. Са својим народом се морамо договорити, али се одлука о бриселском споразуму може мењати само на изборима, а не на уличним протестима.

Први потпредседник је најавио и да је спреман да лично оде на Косово да аргументује зашто је споразум користан и за наш народ:

ПЕТИЦИЈА ЗА ВУЛИНА
Петиција за повратак Александра Вулина на чело Канцеларије за Косово и Метохију, коју је на иницијативу грађана крајем претходне недеље покренуо Марјан Шарић, председник српске општине Ораховац, подржаће и житељи српских средина јужно и северно од Ибра.
– Рад и ангажовање које је Вулин показао као директор Канцеларије немерљиви су за Србе са Космета – истиче Марјан Шарић. У писму, које су подржали и председници осталих српских општина, државни врх се моли да се не укида Канцеларија за КиМ. (Д. З.)

– Одлука о томе хоћу ли ићи, зависи од одговора који ћу добити од Срби са Севера. Немам ништа против да на КиМ крену представници свих странака који су подржали споразум, али и ДСС која је била против.

Славиша Ристић, председник општине Звечан, каже за „Новости“ да ће јединствени став Срба са КиМ прво саопштити премијеру и првом потпредседнику, па тек онда јавности:

– Чињеница је да референдум не може да се збрзи и одржи за свега 15-20 дана, јер се ради о судбоносној одлуци. Нећемо пристати и да власт Србије сама формулише референдумско питање.

Потпредседник Владе Расим Љајић је упозорио да је опасно да дође до потупног подвајања ставова када се ради о држави, Влади, интересима државе и косовских Срба.

– Морамо да нађемо најмањи заједнички садржалац. Уколико ће референдум значити да Срби прихвате споразум и да активно раде на његовој имплементацији, улико се грађани тако изјасне, онда вреди трошити време и новац. Сви други разлози су против референдума – рекао нам је Љајић.

Милан Ивановић, председник Српског националног већа КиМ, предлаже да се датум за референдум нађе „на средини“ између жеље власти да се одржи за 15 дана и максималног законског рока од 90 дана:

– Чак би и за одлуку о водоводу и канализацији требало више времена од 15 дана. Споразум укида Србију на Косову и за нас је апсолутно неприменљив. Ипак, верујем да има још простора за разговор и договор са нашом владом у Београду.

Паралелно са одлуком о референдуму, Срби са КиМ планирају и велики протестни скуп 10. маја у Београду. У томе их подржава и ДСС, чији су активисти започели прикупљање потписа против споразума са Приштином.

– Референдум треба да се одржи под условима које народ дефинише и када се за то створе могућности – поручио је председник Извршног одбора ДСС Милован Милошевић.

ivica-dacic-ketrin-eston-telefon-razgovor-1364334117-288250

ПЛАН ЗА ПРИМЕНУ СПОРАЗУМА ИЗ БРИСЕЛА
Члан београдског тима за примену споразума са Приштином Вељко Одаловић рекао је да је план који је изнео директор за проширење у Европској комисији Фернандо Ђентилини само предлог за размишљање и да још ништа није усвојено.

– Ђентилини нам је то предочио и понудио, не као папир него као своја размишљања, да на тим основама и једни и други размислимо о тим идејама – рекао је Одаловић за Б92.

Према његовим речима, цео концепт на којем је заснована Заједница српских општина треба да буде јасан, прецизан и са јасним надлежностима и роковима за формирање заједнице.

Радио-телевизија Косова раније је пренела Нацрт плана за имплементацију бриселског споразума, који је сачинио Ђентилини, у ком се наводи:

* Заједница српских општина на северу Косова била би формирана након што буду одржани локални избори.

* Косовска влада ће одредити радну групу која треба да дефинише задатке у припреми статута и формирања Заједнице. Радна група би постојала само до одржавања локалних избора.

* Локални избори у општинама на северу били би одржани у организацији ОЕБС, према косовским законима, истовремено са локалним изборима на целој територији Косова

* Биле би расформиране илегалне структуре безбедности укључујући МУП, БИА и цивилну заштиту

*Припадници Полиције Косова би добили рок у ком треба да се изјасне да неће примати плате од Владе Србије, док би Влада Србије о томе донела транспарентну одлуку

* Косовска влада би, према косовској законској процедури, расписала конкурс за пријем на рад у полицији, на који би могли да конкуришу они који немају криминалну прошлост. Након те процедуре, косовски МУП би именовао регионалног команданта полиције за север Косова

* Нацрт плана предвиђа и престанак рада „паралелних тужилаштава и судова“. Косовски судски и тужилачки савет објавили би конкурс за слободна радна места судија, тужилаца и административног особља према законима и процедурама предвиђеним на Косову

* После тога би Апелациони суд у Приштини одредио Панел, који ће за одређене случајеве судити у оквиру Основног суда у Митровици.

* Предвиђено је и уклањање барикада и омогућавање слободе кретања

Предлог плана предвиђа и оснивање надзорне групе за имплементацију споразума коју ће чинити двојица премијера, Ивица Дачић и Хашим Тачи, као и шеф дипломатије ЕУ Кетрин Ештон.

Планирано је и формирање стручне радне групе за остваривање сваког од питања споразума, посебно за полицију, правосуђе, Заједницу српских општина и локалне изборе.

Тимови за примену споразума одржали су 25. и 26. априла први састанак, који је завршен без договора.