Прочитај ми чланак

Реџепи: Пресуда Харадинају уједињује Албанце у новим границама

0

У Бујановцу и Прешеву током преподнева није било јавних манифестација поводом ослобађајуће одлуке Хашког трибунала за Рамуша Харадинаја, коју су у изјавама поздравили представници Албанаца са југа Србије.

Један од команданата некадашње тзв. Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ), данас председник Националне партије Албанаца (НПА), Орхан Реџепи изјавио је да је одлука Хашког суда у функцији последњих пројеката који ће ујединити све Албанце.

„Јутрошња ослобађајућа одлука Харадинају у Хагу још је једна од оних које воде главном циљу свих Албанаца – стварању јединствене Албаније у новим границама, како су то пре неколико дана и најавили двојица албанских премијера Саљи Бериша и Хашим Тачи“, рекао је Реџепи.

Поздрављајући одлуку Трибунала, председник Одбора за људска права у Прешеву Белгзим Камбери каже да она уједно представља и пораз те судске институције јер је понавлила суђење „иако није имала аргумте да би осудила Харадинаја“.

Потпредседник Демократске партије (ДП) Неџат Бељуљи сматра да је ову одлуку донела релевантна међународна судска институција која има утврђене стандарде.

„Ову пресуду Рамушу Харадинају је донео један међународни суд који функционише по стандардима међународне заједнице и међународног права. У његове одлуке ми се нећемо мешати“, каже Бељуљи.

Председник Демократске уније долине (ДУД) Скендер Дестани сматра да то што је Харадинај други пут ослобођен говори све о његовој „кривици“.

„Пошто се ради о човеку који је други пут пред судијама Трибунала и други пут га тај суд ослобађа онда мислим да је одлука у реду и да Харадинај није крив“, каже Дестани.

Хашки трибунал је данас по свим тачкама оптужнице ослободио некадашњег команданта Ослободилачке војске Косова Харадинаја и његове помоћнике Идриза Баљаја и Лахи Брахимаја, осумњичене да су почињени злочин над српским, ромским и албанским цивилима од 1. марта до 30. септембра 1998, на Косову и Метохији.

 

(Танјуг)