Прочитај ми чланак

Реакције на исход преговора у Бриселу

0

kosovo-i-metohija-mapa

(Танјуг)

Спољнополитички аналичари Предраг Симић и Огњен Прибићевић оценили су данас да се преговори Београда и Приштине крећу корак по корак, али да је, како сматра Прибићевић, отворено питање колико су САД спремне да усмере Албанце у правцу постизању споразума, јер је „кључ у Вашингтону“, због тога што ЕУ нема капацитет да ово питање заврши.

После завршетка девете рунде дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, Прибићевић је гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк истакао да је учињен корак ближе договору, али да је кључно питање безбедности, односно – војске, правосуђа и полиције.

„Око полиције је постигнут договор који одговара етничком саставу становништва, али да се то становништво не мења тако што би се придодала Јужна Митровица, док би локални шеф полиције био из српског састава“, каже Прибићевић, који очекује да ће најосетљивије бити питање војске.

Према његовим речима, све опције су у игри, а договор је могућ наредних неколико дана, после чега би се обавила консултација унутар државног врха у Србији и вероватно са парламентарним странкама, а након тога би са тим били упознати и ЕУ и на крају САД.

Прибићевић сматра да је, према најбољем сценарију, договор могућ за седам дана и да би се у том оквиру за месец дана разговарало и о датуму за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ.

Професор на Факултету политичких наука у Београду Предраг Симић је, такође, оценио да се преговори „крећу корак по корак“ и да подсећају делимично на Рамбује, али више на Дејтон и да би требало очекивати и десету рунду дијалога.

Симић је, гостујући у истој емисији, рекао да су Албанци тврди преговарачи и да је за Приштину битно питање столице у УН, док су, са друге стране, САД прагматичне и желе да се ово питање приведе крају.

Он је навео да се, уместо о заједници 10 српских општина, спомињу само четири општине на северу Косова и да би било погрешно, уколико будући споразум не би укључивао и већину српског становништва које живи јужно од Ибра.

Симић је истакао да је циљ албанске стране усмерен према реализацији ССП и „белом Шенгену“, док српска тежи добијању датума за почетак преговора са ЕУ.

ЛДП тражи датум за Србију, а ССП за Косово

Либерално демократска партија затражиће од Европске уније да Србији да датум за почетак преговора, а Косову Споразум о стабилизацији и придруживању, како би се постигло квалитетније решење у дијалогу Београда и Приштине, најавио је лидер те странке.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић је рекао, на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, да ће та странка упутити писма Кетрин Ештон, Штефану Филеу и свим владама земаља чланица ЕУ, као и да ће деловати преко Европских либерала како би се давањем датума Србији, а ШП Косову, дошло до квалитетнијих решења од свега што је до сада понуђено у дијалогу.

„Тако ћемо много лакше доћи до решења и оно ће бити квалитетније од свега до сада понуђеног“, рекао је Јовановић.

Динкић: За Србију неприхватљиво чланство Косова у УН

Министар финансија Србије и лидер Уједињених региона Србије (УРС) Млађан Динкић изјавио је данас да је близу договор са Приштином, али да је за Србију неприхватљиво да Косово добије чланство у Уједињеним нацијама.

„Споразум Београда и Приштине који је јуче понуђен у Бриселу доста је побољшан, али не могу да разумем зашто је премијер Косова Хашим Тачи убацио услов који Србија никада неће моћи да прихвати – да нема сметњи за учлањење Косова у УН“, рекао је Динкић новинарима у Министарству финансија.

Додао је да је, ако Тачи повуче тај члан, све остало из предложеног споразума Београда и Приштине за Србију прихватљиво.

„Близу смо договора, али мислим да Приштина мора да повуче оно што је изненада убацила“, казао је Динкић.

УРС се противи, како је истакао, да Косово добије чланство у УН.

Члан Председништва Уједињених региона Србије Бошко Ничић оценио је данас да је наш преговарачки тим у Бриселу заступао добре ставове и да Србија и даље може да „корача ка датуму за почетак преговора о чланству у ЕУ, а да се све што је спорно може договарати успут“.

Ставови које је преговарачки тим заузео су добри и Србија не треба да се унижава пред Европом, али мора јасно поставити где је граница коју не може прећи нити смеју да је терају на то“, казао је Ничић на конференцији за новинаре.

„Очекујемо и верујемо у добре намере пре свега нашег јединственог тима. Мислим да нам је у овом тренутку и у земљи неоходно то јединство свих политичких субјеката, да заузмемо став од кога нећемо одступати, али да тај став никако не буде препрека или камен спотицања на путу ка Европској унији“, навео је Ничић.