Прочитај ми чланак

РАТ БРИТАНИЈЕ И РУСИЈЕ У ЊУЈОРКУ ЗБОГ КОСОВА: У УН ће се бројати силоване Албанке?

0

Број људи који су претрпели сексуално злостављање на Косову нови камен спотицања.

Уједињене нације обавештене су о тачном броју људи који се пријавио привременим институцијама у Приштини да је 1999. године преживео сексуално насиље и како Еспресо сазнаје у Њујорку ће бити покренута истрага.

Како се сазнаје из дипломатских кругова у седиште УН у Њујорку стигао је извештај о броју људи који се пријавио да је силован током 1999. године, тачније 250 особа, као и упозорење да то никако не одговара цифри од 20.000 силованих људи које су у СБ УН изрекли Хашим Тачи и Влора Читаку.

– У УН су стигле информације да се само 250 људи пријавило да су жртве силовања на Косову током 1999. године и да тај број никако не одговара са цифром коју је изрекао Хашим Тачи – открива извор espreso.rs.

Према његовим речима разматра се о покретању детаљне истраге о свим жртвама сексуалног насиља на Косву током 1999. године, а посебан осврт могала би да буде баш та тема.

– Оно што је међутим занимљиво и представља велику кочницу је став Велике Британије. Који је поновио да не жели више ништа да се расправља о Косову и да је то за њега затворено питање – открива наш извор.

Он тврди да ће се велики рат иза кулиса водити око овог питања.

– Србија очекује подршку Русије да се ова ствар изгура до краја, како би се са српског народа и Србије скинула и та етикета и на крају доказала лаж Приштине. С друге стране Албанци рачунају на подршку Лондона и Вашингтона – каже нам наш извор.

Подсетимо на позив привремених институција у Приштини да се пријаве жртве силовања у рату на КиМ одазвало се око 800 људи, али тек нешто више од 200, тачније 250 остварило је право на месечну надокнаду у износу од 230 евра, јер су заиста претрпели сексуално насиље током сукоба.

– Албанци користе број од 20.000 силованих жена и позивају се на Светску здравствену организацију која овај податак уопште не поседује – рекао је раније за медије шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!