Прочитај ми чланак

РАМА ПРОВОЦИРА: Оно што ви сматрате покрајином, за нас је држава

0

Премијер Албаније Еди Рама је оценио да су односи Србије и Албаније на историјском максимуму, а да би још напредовали, неопходан је наставак сарадње.

edi-rama

Премијер Албаније Еди Рама је оценио да су односи Србије и Албаније на историјском максимуму, а да би још напредовали, неопходан је наставак сарадње.

Премијер Албаније Еди Рама је за Н1 оценио да су односи Србије и Албаније на историјском максимуму, а да би још напредовали, неопходан је наставак сарадње, посебно у области економије. Каже и да не жели да буде посредник у преговорима између Београда и Приштине, али и да је управо питање Косова највећа препрека у даљем напредовању односа.

„Бићу веома искрен, то је ситуација с којом се пре свега морају суочити Београд и Приштина. Албанија не штити и не фаворизује никога, трудим се да када говорим о миру и процесу помирења послужим као пример и да оно што кажем и спроведем у дело, али не постоји начин да делујем уместо приштинске владе или да на неки начин опструирам њихову улогу у свему томе. Оно што ви сматрате покрајином, за нас је држава. То је независна држава коју ценимо, ми смо браћа и сестре, један народ, али Косово је друга држава“, истакао је Рама.

Како је рекао, „Косово је планина која раздваја Србију и Албанију“ и додаје да чињеница да Србија и Албанија сарађују на другим пољима и да развијају однос одличан знак, знак зрелости.

„Не постојји ништа што не може да се реши уколико постоји воља на обе стране. Тако да сам сигуран да ће проблем, који сада делује нерешиво, временом бити решен. Како бисмо видели напредак, мислим да је довољно да се осврнемо на октобар пре две године. Овај исти дан пре две године подсећао је на улазак у нови рат због фудбалске утакмице и оне глупе шале. Увек сам мислио да је то глупа шала. Оно што је тај догађај учинило озбиљним била је претерана реакција с ваше стране. Данас је доста другачије, иако још пуно тога треба да урадимо“, наводи премијер Албаније.

Рама се сетио и ситуације када је први пут у Београду рекао да Србија мора да призна независност Косова.

„Када сам први пут рекао да Србија мора да призна независност Косова, било је то у атмосфери потпуног неповерења или потпуног одсуства сарадње, које није било више од 70 година. Сећам се да сам после те конференције разговарао с Вучићем и да је био веома узнемирен. Рекао сам му да морамо да изградимо нове одсносе између Србије и Албаније. Ја морам да кажем шта мислим. Чини ми се да смо напредовали, иако се он и даље противи признавању Косова. Прави процес помирења захтева велике напоре с обе стране“.

Рама каже да односи две земље морају да се унапреде зарад добробити народа, економије и бољег суживота. Сматра да политика може да унапреди државне односе и тиме отвори врата економији, која директно помаже грађанима.

Говорећи о Трепчи, Рама је истакао да Србија мора да схвати да се Трепча налази на територији Косова и да је у власништву грђана Косова.

„Што се тиче Трепче, мој став никада неће бити попут става вашег патријарха, који ме је запањио. Он је рекао да оно што је силом отето, силом се и враћа. Човек не може а да се не запита са којим он богом сарађује. Јако је важно да Србија схвати да се Трепча налази на територији Косова и да је у власништву грђана Косова. И Албанаца и Срба. Ту је пре свега реч о економији. Колико схватам, то није извор великог профита, заправо се само одржава у животу, али на крају крајеа, то питање мора да се реши дијалогом“.