Прочитај ми чланак

Радоичић признао организацију отпора на северу КиМ: Морали смо да покушамо да…

0

Адвокат Милана Радоичића Горан Петронијевић за медије је рекао да његов брањеник није рањен у Бањској и демантовао да се лечи на ВМА, што је део медија данима спекулисао

Пуномоћник Милана Радоичића, адвокат Горан Петронијевић прочитао је данас саопштење некадашњег потпредседника Српске листе у којем је навео да је заједно са сународницима дошао у Бањску на КиМ, како би охрабрио српски народ у пружању отпора терору режима Аљбина Куртија.

Адвокат је прочитао саопштење у којем Радоичић признаје да је самоиницијативно, без консултовања са било ким из државне структуре Србије, одлучио и организовао постављање барикада, које су за циљ имале пружање мирног отпора приштинском режиму.

Навео је и да о томе нису биле обавештене власти у Београду и да није имао никакву помоћ одатле.

У саопштењу се даље наводи да је као родољуб и Србин са КиМ, рођен у Пећи, сматрао да је то његова дужност, обавестивши при томе, како је рекао, „прогонитеље српског народа“ да је обавио све логистичке припреме за одбрану српског народа од окупатора, као и да то нема везе са његовим ранијим политичким ангажовањем.

„Након што је народ у више наврата пружао отпор терору Куртијевог режима, због повиновања политичким разлозима смиривања ситуације смо се у више наврата повлачили без оствареног видљивог резултата, јер нам је говорено да ћемо на тај начин допринети деескалацији, а да ће КФОР и међународна заједница предузети све што је неопходно у заштити српског народа“, навео је Радоичић, истичући:

„Овакво наше смиривање ситуације друга страна није схватила као добру вољу и стварања услова за преговоре, већ као слабост.“

Додао је да је резултат тога, свакодневно појачавање активности Куртијевих снага, које су нелегално окупирале север Косова и Метохије, у виду упуцавања, пребијања цивила, безразложног хапшења, демонстрације силе и застрашивања српског народа.

„Једноставно, све ове методе отпора које су до сада примењиване нису дале никакво побољшање живота српског народа, већ, напротив, повећање бруталности Куртијевог режима. У таквој атмосфери сам се одлучио за овај чин јер су Косово и Метохија моја земља, моја кућа, саставни су део моје државе – Републике Србије и насилно се од нас отимају, а српски народ се прогања са коначном намером да се Косово и Метохија од Срба потпуно очисти“, указао је Радоичић.

Нагласио је да су зато били приморани да покушају да зауставе прогањање српског народа и да заштите животе породица суграђана. Истовремено, казао је, циљ је био да скрену пажњу приштинском режиму и међународној заједници да овакав Куртијев терор српски народ више неће трпети.

„До страдања полицајца је дошло случајно, након чега је почео жесток окршај са обе стране у ком су погинула наша тројица другова, хероја који су свој живот дали за слободу и очување Косова и Метохије. Њихова племенита жртва никада неће бити заборављана. Нека буде свима јасно да нисмо никакви терористи, већ борци за слободу сопственог народа“, истакао је Радоичић.
Он је још једном нагласио да његов повратак на север Косова и Метохије, 24. септембра 2023. године није имао никакве везе са његовим претходним политичким ангажманом у оквиру Српске листе.

„Такође, овим путем обавештавам јавност да позивим неопозиву оставку на место потпредседника Српске листе. Спреман сам да се у вези са овим догађајима одазовем позиву надлежних органа Републике Србије. Живела Србија“, навео је Радоичић.

Одговарајући на питања новинара, Петронијевић је за медије рекао да његов брањеник није рањен у Бањској и демантовао да се лечи на ВМА, што је део медија (прозападних) данима спекулисао. 
Такође, Петронијевић је истакао да сматра да су Срби морали да пруже отпор, а као нелегалне структуре окарактерисао је „неке друге“, а не Србе на северу.

Пуномоћник Милана Радоичића, адвокат Горан Петронијевић изјавио је данас да сматра да нема потребе његовом штићенику да надлежни органи постављају питања, али ако га буду звали одазваће се позиву.

„На северу бораве специјалне јединице тзв. косовске полиције које нелегално тамо бораве, а у складу са резолуцијом 1244. А ако је неко нелегално тамо, то су они као и неке паравојне формације. Мислим да на страни Радоичића нема одговорности, да ли ће то сматрати органи Србије остаје да се види. Они су дошли у своју земљу и у своју кућу“, рекао је Петронијевић истичући:

„Сматрам да нема разлога да браним Радоичића, треба бранити српски народ на КиМ, много Милана Радоичића има доле.“ 

Адвокат је саопштио и да косовски полицајац није страдао од метка већ од експлозије, за разлику од српских младића који су упуцани.

„Нека сазнања иду ка томе да тројица нису на регуларан начин страдала већ да су након предаје стрељани, а други да је рањен па оверен. Трагови тога могу да се нађу са добром анализом, али приштински органи то не дозвољавају. То је једна озбиљна сумња да се нешто озбиљно ту крије. Моја сумња може ићи у том правцу“, рекао је он на конференцији за новинаре.
Према његовим речима, настојаћемо да дођемо до истине.

„Недостатак истине и доводи до сукоба, зато се ви, медији, држите проверених ствари“, поручио је он.