Прочитај ми чланак

РАДА ТРАЈКОВИЋ: Србија да уђе у НАТО и да се одрекне Руса

0

Влада Србије треба да се одрекне Руса и да расплет пронађе у разговору са Алијансом.

Живимо у тренутку када сви нуде нека решења, а суштинска решења се не проналазе ни код Албанаца ни код Срба – оцењује у разговору за Данас…

… председница Европског покрета и бивша посланица у Скупштини Косова Рада Трајковић, говоривши о предлогу платформе за решење проблема Косова, коју је у нашем листу изнео научни сарадник Института за међународну политику Ненад Васић.

Трајковић сматра да је стварање заједнице два равноправна народа на Косову неизводљиво, јер су Срби са Косова изразито унитаристички опредељен народ, док су с друге стране Албанци сепаратистички расположени. Она искључује могућност примене принципа „две Немачке“, а то образлаже тиме да је он у тренутним околностима апсолутно непримењив.

– Две Немачке не би ни постојале да је НАТО био и у Западној и у Источној. Није добро да на простору КиМ имамо НАТО, док је Србија „војно неутрална“ са екстериторијалним руским ватрогасним центром у Нишу. Један НАТО генерал је недавно изнео констатацију да су Срби фактор нестабилности на Балкану, а ја сматрам да је та стабилност питање и за НАТО – каже Трајковић.

Она истиче да би питање Косова могло да буде решено на много безболнији начин за цео регион а посебно за Србе, када би наша држава постала чланица НАТО. Трајковић сматра да би Влада Србије требала да се одрекне Руса и да се бори за Косово, што, према њеном мишљењу, она тренутно не чини.

Она је забринута због инсистирања на потпуном међународном признању Косова, јер оцењује да би то у Србији произвело огромну мобилизацију јавног мњења против Запада, што би чак могло да доведе до давања подршке за успостављање руске војне базе на територији наше земље.

– То би довело до једне трајне дестабилизације. Због тога бисмо морали да имамо јаснију државну политику, која би у сарадњи са НАТО могла да пронађе одговор за косовски проблем, јер је Београд потписивањем Бриселског споразума већ дао унутрашњу независност Косову – завршава Трајковић, уз оцену да би решење за Косово било стварање функционалног ентитета који не би имао међународни легитимитет.