Прочитај ми чланак

Путином против Вучића

0

putin državnik 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чак седам српских партија ушло је у изборну трку за гласове рачунајући на харизму председника Русије Владимира Путина, па би у односу на доскорашњи сазив Скупштине Србије у којем су биле само странке окренуте Европској унији, после избора 24. априла нови парламентарци могли бити подељени између Брисела и Москве.

Поред Шешељевих радикала међу онима који се залажу за заокрет Београда ка Москви, су Демократска странка Србије и Двери, Српска народна партија Ненада Поповића, Заветници, али и Руска странка и Српско-руски покрет Слободан Димитријевић којима није признат статус мањинске партије.

Отпала је само недавно основана Јединствена руска странка која је предала, па повукла листу због 5.000 фалсификованих потписа. Ако се зна да према последњем попису у Србији живи свега 2.199 припадника руске мањинске заједнице, јасно је да ови политички актери иду на крилима популарности Русије међу српским народом.

Избори као референдум

Шешељ каже да је циљ радикала да парламентарни избори буду претворени у референдум на којем ће грађани бирати између Русије и ЕУ. Он је на предизборном митингу у Вршцу навео да су за ЕУ све парламентарне странке на челу са напредњацима, социјалистима и демократама а да је „једина алтернатива“ СРС.

Наклоност Путину који већ деценију ужива велику популарност у Србији, последњих година расте. Позивајући се на истраживања Нове српске политичке мисли, аналитичар Никола Танасић, каже да се пет година уназад подршка грађана Србије јачој сарадњи са Русијом креће између 50 и 60 одсто.

– Међу партијама које су за заокрет ка Москви уочавају се традиционално проруске али и неке које су кукавичје јаје власти и користе ту популарност проруском реториком – додаје Танасић за „Вести“.

Москва рачуна на све

Руски вицепремијер Дмитриј Рогозин искористио је званичну посету Београду почетком године и срео се са Шешељем. Челник спољнополитичког одбора Савета Русије и функционер Путинове странке Јединствена Русија Константин Косачов недавно је рекао да та странка подржава СНС и СНП. Недавно је председница ДСС Санда Рашковић Ивић потписала Меморандум о сарадњи са Јединственом Русијом.

Упитан може ли међу грађанима Србије да расте популарност Москве на рачун Брисела због хрватске блокаде преговарачког процеса, Танасић одговара одречно, указујући да потез Загреба иде наруку Србији.

– Српска власт оштро узвраћа хрватској, мада ту нема конкретне блокаде, па бих рекао да је тај потез Загреба огроман поклон премијеру Вучићу, јер може да им одбруси и покаже патриотизам у предизборној трци – указује Танасић.

Још један споразум

Јединствена Русија (ЈР) и Српска народна партија потписале су јуче још један међупартијски споразум. Председник Комисије за међународне послове ЈР Роберт Шлегељ и лидер СНП Ненад Поповић верују да ће будућа влада још интензивније радити на развоју политичких, економских и војних односа између Србије и Русије.

Да ће грађани Србије, непогрешиво проценити ко је искрено проруски сматра Драган Тодоровић, први на листи Српско- руског покрета који подсећа да је од уласка у политику, Русију видео као једини спас за Србију.

– Насупрот нама је СНП и Ненад Поповић. Они су подвала, јер се залажу за сарадњу са Русијом и референдум против НАТО, а у коалицији су са СНС чија су залагања за ЕУ позната – каже Тодоровић.

Vesti-online.com