Прочитај ми чланак

„Путин зна да Вучић шаље муницију Украјини“

0

Према наводима америчког листа Њујорк Тајмс, амерички добављачи наоружања већ дуже време сарађују са фабрикама муниције у источној Европи како би помогли украјинској страни у рату. Једна од земља из којих долази оружје на фронт је и Србија.

У тексту се наводи да је једна од компанија укључених у проналажење фабрика које могу да производе „нестандардно“ оружје и муницију Флорида Ултра Дефенсе, која сарађује са произвођачима оружја у Румунији, БиХ, Србији, Словачкој, Чешкој и Бугарској.

О овој теми се такође бави и загребачки Јутрањи лист, који наводи да у читавом послу учествује крагујевачка „Застава“.

„Улога Србије у том пројекту је интересантна јер тако ради против Русије посредним слањем оружја и муниције Украјини. Ова информација баца ново светло на процес притиска на Београд да уведе санкције Москви. Продаја муниције, а вероватно и другог наоружања за одбрану Украјине, могуц́и је фактор успоравања изолације Србије због неусклађености спољне политике. Москва је свакако упозната са учешц́ем Србије у наоружавању Кијева, али је вероватно принуђена да прихвати такву игру јер је свесна да не може да заустави Александра Вучиц́а у овом уносном послу“, пише у тексту, а коју анализира хрватски „Јутарњи лист“.

Истовремено, наводи се да је у току је модернизација украјинског арсенала испоруком нових врста наоружања по стандардима НАТО-а, као и обука украјинских трупа.

„На неидентификованој локацији у Пољској, украјински артиљерци увежбавају употребу америчких хаубица калибра 155 милиметара домета до 40 километара. САД и партнери, након што су одбранили Украјину од првог руског напада, сада постепено уводе „стандардну муницију“, у складу са стандардима НАТО-а, јер се у том случају смањује зависност од, рецимо, Србије, што је важно у светлу очекиваног наставка сукоба, и накнадног уређења безбедносне архитектуре у Украјини и Црном мору“, наводи се у тексту Њујорк Тајмса.