Прочитај ми чланак

Путин: Срби су вековима највернији савезници Русије, ми то добро знамо!

0

Вашингтон је сам пустио духа из боце заобилазећи Савет безбедности УН у Ираку, Југославији, као и у многим другим случајевима, додао је руски лидер.

Обраћајући се учесницима Светског фестивала младих у Сочију, председник Русије Владимир Путин дотакао се и посебних веза између Србије и Русије и истакао да су Срби вековима најпоузданији савезници Русије.

„Односи Русије и Србије су посебне природе, историјски дубоки, о томе увек говорим с посебном топлином, јер вековима, желим да истакнем, Срби су најпоузданији савезници Русије. Ми то знамо, памтимо и ценимо“, рекао је Путин.

Такође, поменуо је и Југославију као пример америчког кршења међународног права – дотакао се монопола Сједињених Америчких Држава и њихове политике, односно констатовао да су управо САД пустиле духа из боце заобилазећи Савет безбедности Уједињених нација када им је то било у интересу.

„Већина светских земаља није задовољна јачањем монопола САД. Вашингтон је сам пустио духа из боце заобилазећи Савет безбедности УН у Ираку, Југославији, као и у многим другим случајевима. А ако је то дозвољено, зашто другим земљама није дозвољено да штите своје суштинске интересе на исти начин“, упитао је Путин.

Констатовао је да владање светом из једног центра подрива његову основу.

„Светом се не може управљати из једног центра, то је штетно чак и за сам центар јер почиње да подрива његове темеље. У интервјуу Такеру Карлсону сам рекао да се долар поткопава. Забранили су плаћање у доларима јер су желели брзе резултате. Али резултати су изостали, америчке власти само поткопавају ауторитет долара“, истакао је Путин и додао да је таква политика погрешна.

Како САД штите своје интересе, тако је и Русија стала у одбрану свог народа у Донбасу

Обраћајући се америчком студенту из публике рекао је да је након распада СССР-а остала само једна суперсила – САД, које пак нису могле да се носе с тим теретом, већ су почеле да јачају свој монопол. То се, наравно, није допало многобројним земљама света, чији отпор расте, а тога су свесне и САД, па и њихови савезници, али да су се плашили да било шта кажу због велике зависности у економској сфери.

Додао је да како САД штите своје интересе, тако је и Русија стала у одбрану свог народа у Донбасу, где је увелико био рат и право истребљење цивила.

„Не 1.000 километара од наших граница већ одмах поред нас, пред нашим носом. Штавише, људи су чекали помоћ“, изјавио је Путин у Сочију алудирајући на Специјалну војну операцију у Украјини.

Рекао је и да је поновно уједињење Русије и Украјине на духовном нивоу неизбежно, а да гнусне манифестације национализма то спречавају.

„Сигуран сам да ће захваљујући људима попут вас, пре или касније доћи до поновног уједињења, макар на духовном нивоу. То је неизбежно. Најодвратније манифестације национализма трује животе толиког броја народа, укључујући и данас у Украјини“, рекао је Путин учесницима Светског фестивала младих.

Што се тиче Црне Горе, први човек Руске Федерације је рекао да је то увек била земља блиска Русији, те да он разуме у којој се ситуацији налази та земља, и да је њено приступање санкцијама ствар чисто популистичке природе.

„Знате, Црна Гора нам је одувек била блиска држава, а људи који тамо живе су нам блиски и по вери и по култури. Разумемо ситуацију у којој се Црна Гора налази, стога приступање санкцијама нема утицаја на нас, све су то ствари чисто популистичке природе“, рекао је Путин одговарајући на питање учесника из Црне Горе.

У разговору с представником афричке делегације, руски лидер је подсетио да се благостање САД и Европе заснива на експлоатацији других народа, а у већој мери и Африке – махом због природних и људских ресурса.

По његовим речима, континент жели да се развија, али Запад све чини да га у томе спречи – користећи кредите које је немогуће вратити.

„Африка се развија, жели да буде истински независна и не одговара ни на какве критике са Запада. Спремни смо да радимо заједно као једнаки. Африка то очекује од целог света и од Русије. Африка има огромну будућност“, нагласио је председник.