Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Изабрао сам мир, уместо војске – У речима Путина сам осетио …

0

Председник Србије Александар Вучић и председник Русије Владимир Путин управо су завршили телефонски разговор који је трајао скоро сат времена!

У разговору који је трајао много дуже него што је предвиђено, председник Путин је поручио Вучићу да Русија на дневном нивоу помно прати шта се дешава у Србији и на Косову и Метохији.

Russian President Vladimir Putin meets with Serbian President Aleksandar Vucic at the Kremlin in Moscow, Russia December 19, 2017 © Yuri Kochetkov / Reuters

Путин је такође поручио у разговору за Вучићем да Србија може да рачуна на руску помоћ у сваком могућем облику, да за Москву кад је реч о КиМ важи само Резолуција 1244 УН и да су за њу други документи ништавни.

Председник Путин је председнику Вучићу нагласио да „ко нападне Србију, напао је Русију“.

Званично саопштење о разговору Вучића и Путина се очекује ускоро!

Председник Србије Александар Вучић говорио је за Прву телевизију о телефонском разговору који је имао са председником Русије Владимиром Путином.

Председник Србије Александар Вучић и руски председник Владимир Путин разговарали су данас телефоном, а шеф руске државе је, у дугом и садржајном разговору, истакао да је Србија најважнија земља на Балкану и у Европи за Руску Федерацију.

То је рекао председник Вучић за Прву тв и пренео да је шеф руске државе рекао да ће Русија предузети одређене акције у Уједињеним нацијама, ЕОБС-у и у другим међународним институцијама поводом, како је истакао, недопустивих догађаја у Косовској Митровици.

Председник Вучић је рекао да је Путин показао „до сада највиши степен подршке“.

Путин је осудио напад на Марка Ђурића, напад, како је рекао, „албанских силника“ на север Косова и брутално пребијање људи, пренео је Вучић.

ВУЧИЋ: КОМЕНТАРИ ОПОЗИЦИЈЕ ГОРИ ОД ТАЧИЈЕВИХ И ПАЦОЛИЈЕВИХ

Коментари дела српске опозиције у вези са хапшењем директора Канцеларије за Косово и Метохију гори су од коментара Хашима Тачија и Бедзета Пацолија, и показују да је народ у Србији знао да изабере одговорно руководство, а не оне који пилићарски раде само за себе, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је рекао да народ није изабрао оне који ће да се додворавају амбасадорима и да са разних пријема поручују: „Американци и остали су уз нас“.

„А, знају да на њих нико не рачуна, осим да дођу на по неки пријем, поједу који хамбургер..Ништа више“, рекао је председник Србије на Тв Прва.

Коментари опозиције, каже Вучић, показали су колико се наш народ разликује од Албанаца, јер, како је додао, они и када почине најгори криминални акт држе се заједно и чувају свој, албански национални интерес.

ХОЋЕ СЕВЕР, ДА НАМ ИЗБИЈУ ПОСЛЕДЊУ КАРТУ ЗА КОМПРОМИС О КиМ

Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је политички циљ Албанаца на КиМ да заузму север покрајине, како би Србима избили „последњу карту из руку“ за било какав компромис о КиМ.

Вучић је рекао да је то позадина и онога што су урадили пре два дана:

„Они журе, пошто им ствари у свету не иду на руку и не иду у прилог и хоће по сваку цену да заузму север КиМ, како би Срби након тога могли да буду срећни да добију “екстериторијалност“ за цркве и манастире, што би прихватили Јанковић, Јеремић и остали, а можда и ЗСО као невладину организацију“, рекаоје председник за Прву телевизију.

„Њихов полтички циљ је север“, истакао је.

Намера Албанаца на КиМ је, објашњава, да провере све могућости како да заузму север, да имају такозвану „осмокраку шему“, опкољавање севера.

Чак су, каже, и две јединице убачене у централни део северног Кососва, код Бањске, у чему су им помагале и међународне снаге, како би могли да виде покрете и контролишу Србе који би им се у томе супротставили.

ИЗАБРАО САМ МИР, УМЕСТО ВОЈСКЕ

Председник Вучић рекао да је разматрао и опцију употребе војске и полиције због дешавања на Косову и Метохији, али да је изабрао трпељивост, стрпљење и и очување мира.

На питање да ли је тачно да је био спреман као председник Србије да пошаље војску и полицију на административну линију, Вучић је рекао да је његова уставна обавеза да штити интегритет Србије и да мора да разматра и такву опцију.

„Зато су ме грађани бирали. Не видим шта је ту спорно да разматрам, а да ли сам донео одлуку? Нисам донео одлуку. Да јесам, били бисте упознати. То не може да се крије, такве одлуке није било. Али, да ли сам разматрао? Јесам“, рекао је Вучић у интервјуу за Прву телевизију.

Како каже, његова је обавеза сваки пут када постоји кризна ситуација и када је народ угрожен да размотри све опције.

„Изабрао сам трпељивост, стрпљење и очување мира. Увек ћу такву опцију да изаберем, уколико не дођемо до последње ситуације из које не можете да се извучете, већ морате да тражите употебу војске“, навео је Вучић.