Прочитај ми чланак

„Пустите их све, ухапсите Вучића“ – Маса народа опколила СУП, сутра нови протест

0

Пратите дешавања на сајту и Јутјуб каналу Србин инфо.

Група студената и младих који учествују у протестима због крађе на изборима 17. децембра блокирали су данас шест сати саобраћаја на две локације у Београду.

Одржан је још један протест испред зграде Републичке изборне комисије (РИК) због бројних изборних неправилности, а потом су се грађани упутили ка полицијској станици у 29. новембра. Србин инфо се налазио на лицу места и пренос дешавања можете погледати у видео прилогу испод.

Развој догађаја:

20:28

Миливојевић: Опозиција ће саставити захтев за пријем у полицију

Срђан Миливојевић поручио је да неће оставити ниједног грађанина на „милост и немилост Вучићевој полицији“. Навео је да ће се саставити захтев полицији као и пријава против сваког члана полиције који су синоћ користили прекомерну силу.

Рекао је да ће сада у просторијама РИК-а саставити захтев за пријем у полицију за сутра у 7 часова. Лидери опозиције позвали су грађане да се и сутра у 18 часова састану испред РИК-а, а грађани скандирају „нећемо кући“.

20:20

Лутовац: Стаћемо иза сваког ухапшеног

Лидер Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да није нормална ситуација то што су појединци ухапшени пре више од 24 сата, а да њихови ближњи не знају ни где су, ни у каквом стању.

„Где су та деца, како је могуће да њихови родитељи не знају то? Стаћемо иза сваког ухапшеног, јер они који је требало да буду ухапшени, махом су страни фактори“, казао је Лутовац за Н1.

19:53

„Родитељи ће морати сами да сазнају где им се налазе деца“

Представници опозиције покушали су да разговарају са представницима полиције и сазнају шта се дешава са ухапшенима на протестима синоћ, међу којима је било доста студената.

„Већина родитеља не зна где им се налазе деца, они су негде у полицијским станицама широм Београда… Родитељи ће морати сами да зову 192, да чекају мејл или да дођу са правним заступницима како би сазнали где им се налазе деца“, навео је Мирослав Алексић шта су му пренели припадници МУП-а.

19:38

Грађани стигли испред 29. новембра

Колона грађана стигла је испред полицијске станице у 29. новембра. Узвикују „Пустите их све“ и „Ухапсите Вучића“.

Неко од народних посланика покушаће да уђе и сазна шта је са ухапшеним студентима.

19:20

Колона стигла до зграде РТС-а

Колона грађана је стигла до зграде РТС у Таковској, а окупљени узвикују „Не дамо победу“.

19:08

Мариника Тепић се појавила на прозору

Мариника Тепић, која већ осми дан штрајкује глађу, појавила се на кратко на прозору зграде РИК-а, а грађани су узвикивали „победа“.

Она услед лошег здравственог стања није имала снаге да сиђе и обрати се грађанима на протесту.

19:03

Грађани кренули ка полицијској станици у 29. новембра

Грађани су се упутити ка полицијској станици у Булевару деспота Стефана, некадашњој Улици 29. новембра, јавља репортер Нова.рс.

„Идемо да видимо где су нам деца“, рекао је Срђан Миливојевић и позвао грађане да крену.

18:46

Ћута: Вучићу, пуштај нашу децу из твојих затвора

„Александре Вучићу, пуштај нашу децу из твојих затвора. Немој више да се играш, Александре Вучићу. Прво ти украду реке, па шуме, онда ти украду пензије, на крајуукраду и изборе, па се чуде што је народ бесан. Вечерас смо овде мирно и остаћемо мирно, али то неће бити довека. Иза нас је зид уз кога смо притерани, а испред нас кордон полиције. Ко плаћа те пендреке? Ко плаћа те сузавце“, упитао је народни посланик Александар Јовановић Ћута.

18:43

Алексић се захвалио студентима

Један од носилаца листе Србија против насиља Мирослав Алексић је поздравио студенте и њихову данашњу акцију и борбу.

„Ви сте понос и будућност Србије и ви сте ти који треба да бирате у којој ћете земљи живите. Хвала вам што се на овим улицама борите за свој град и своју Србију. Хвала и свима другима који упорно долазе овде и дају подршку и Мариники, и другима који урушавају своје здравље да би се изборили против крађе“, поручио је окупљенима испред РИК-а Мирослав Алексић.

Алексић је навео и да је Владими Обрадовић синоћ хтео да уђе у Стари двор и обрати се окупљенима.

„Није му било одобрено, али је Шапић могао слободно да уђе у Стари двор иако је и он, као и Обрадовић, само део привременог органа“, истакао је Алексић.

18:27

Веселиновић: Имамо једну мисију – да се врати оно што је покрадено

„Мариника већ осми дан штрајкује, она нажалост није вечерас са нама јер не може да стоји дуже времена. Ми имамо једну мисију, ми који штрајкујемо глађу, народни посланици и посланице, да се врати оно што је покрадено. Та крађа траје месецима, од уписа фантомских бирача у бирачке спискове, куповине гласова, довођење бирача који не живе ту да гласају на изборима“, навео је Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет, који такође штрајкује глађу и поручио да без демократских институција нема живота у овој земљи и опстанка овог народа.

18:24

Обрадовић: Сви се боримо да се избори пониште

„Ми смо сви овде на истом задатку, избори су покрадени и сада се сви боримо да се избори пониште и да дође до нових фер избора“, навео је кандидат за градоначелника Београда листе Србија против насиља Владимир Обрадовић.

Он је навео да је подржао студентске протесте данас и да имају исти поглед на то како овај проблем треба да се реши.

„Био сам са студентима данас. Ако има дозволе увид у бирачки списак, треба прво видети како ће се тај увид обавити, ко ће то да ради, да се формира стручан тим који садржи правнике, људе који знају статистику и оне који знају како се ти спискови похрањују у електронској бази и како да не дође до накнадних промена у бирачким списковима. Мора да се обезбеди непристрасност и транспарентност процеса“, рекао је Обрадовић.

18:10

Очекује се обраћање опозиције

„Ми се овде одјављујемо, сада је ред на вас“, поручили су студенти и позвали опозицију да им се обрати.

18:03

Блокиран саобраћај у Краља Милана

Саобраћај у улици Краља Милана је блокиран, а испред РИК-а одзвања „Вучићу, лопове“.

17:54

Студенти кренули ка РИК-у

Студенти су завршили протест испред Владе и кренули ка Републичкој изборној комисији у улици Краља Милана, где ће се придружити протесту опозиције и грађана испред РИК-а.

16:56

Већ у среду могуће нове блокаде

Емилија Миленковић, једна од студенткиња на протесту, рекла је за Н1 да ће блокаде поново бити организоване у среду ако не испуни захтев о увиду у бирачки списак.

Она је рекла да је „више него задовољна“ одзивом студената и да ће захтеве за увид слати локалним самоуправама.

„Ко год да је надлежан, ми ћемо се њима обратити“, рекла је она.

Истакла је да ће се притисак „на улици“ наставити ако се захтев не испуни, што ће значити поновне блокаде у среду.

16:12

Студенти позивају запослене у јавним институцијама да им се придруже

Активисти и организатори данашњег протеста у Београду Иван Бјелић и Никола Ристић позвали су запослене у јавним институцијама да се придруже блокади.

Они су рекли да запослени у јавним институцијама раде до 15 часова и да би сви „поштени и часни људи би требало да се прикључе протесту“.

Додали су да ће и даље остати да блокирају раскрсницу улица Кнеза Милоша и Немањине, где се налази зграда Владе Србије.

15:39

Огласио се Стејт Департмент о протестима у Београду: Насиље је неприхватљиво

Амерички Стејт Департмент позвао је власти у Србији да сарађују са мисијом ОЕБС-а на истраживању тврдњи о изборним неправилностима, истичући да је насиље према новинарима, посматрачима и изборним званичницима „неприхватљиво“, као и да легитимитет демократских процеса зависи од транспарентности и спремности свих учесника да прихвате изборну вољу.

„Усредсређени смо на сарадњу са Србијом на јачању демократске власти и владавине права, унапређењу регионалне сарадње, наставку економског раста и убрзању напретка Србије на путу ка чланству у Европској унији. Будућност Србије је на Западу”, наводи се у писаном одговору Стејт Департмента на питање Гласа Америке о новим протестима у Београду који су у недељу постали насилни.

15:13

Студенти узвикују „Излазите напоље!“ и скандирају Мартиновићу

Студенти окупљени испред Владе Србије блокирају саобраћај и скандирају „излазите напоље“. Они су претходно најавили да ће увид у изборни списак тражити и од локалних самоуправа. Осим тога, они су скандирали и министру Александру Мартиновићу.

14:50

„Одакле полицији информација да ћемо блокирати Бранков мост“

Никола Ристић, један од организатора блокаде упитао је одакле полицији информација да ће бити блокиран Бранков мост.

„Кажу да не могу да нас ухвате за главу и за реп. Е тек сада неће моћи да нас ухвате ни за главу за реп“, рекао је Ристић на мегафону.

14:38

Блокирана Немањина улица

Како јавља репортерка Нова.рс, блокирана је раскрсница Улице кнеза Милоша и Немањине.

Студенти су се упутили испред зграде Владе.

14:36

Студенти траже од свих локалних самоуправа увид у бирачке спискове

„Поднећемо захтев свим локалним самоуправа да нам дају увид у бирачке спискове, колико вечерас. Ми ћемо сада да саставимо захтев, пустићемо да га потпишете и то ћемо упутити свим локалним самоуправама. А онда ћемо да видимо шта ћете да радите у среду ако нам не одговорите на све захтеве које смо тражили“, рекао је студент Иван Бјелић.

14:25

Огласило се Министарство: Бирачки списак једна од најажурнијих евиденција

Министарство државне управе и локалне самоуправе, од ког студенти захтевају да омогући увид у бирачки списак, „јасно и недвосмислено истиче“ да је Јединствени бирачки списак „једна од најажурнијих евиденција“ у Србији и да никад није био уређенији, те да су тврдње о постојању такозваних „фантомских бирача“ апсолутно неистините и паушалне.

14:23

„Само желим да живимо у земљи у којој може да се смени власт на изборима“

„Ја сам овде због изборних неправилности, нисам да подржим било коју странку, само желим да живим у земљи у којој је могуће сменити власт на изборима Ја сам овде због своје породице која осећа притисак у сваком сегменту свог живота и желим да учиним све да се то промени“, кажу за Нову студенткиње Селена и Ана са Факултета ликовних уметности.

14:07

Студенти на блокади уче, играју уно и одбојку

Како јавља репортерка Нове, студенти на блокада играју одбојку и карте (уно), а неки и уче.

Они не очекују да им се испуне захтеви.

13:41

Блокирана и Кнеза Милоша

Поред блокаде Бирчанинове улице, студенти и други грађани блокирали су и Улицу кнеза Милоша, јавља репортерка Нова.рс.

То нам је потврђено и од стране студената.

13:26

Надзорни одбор за изборну кампању одбацио одлуку да су избори били нерегуларни

Према Надзорном одбору за изборну кампању Скупштине Србије, избори на свим нивоима у Србији оцењени су као регуларни.

Надзорни одбор за изборну кампању Скупштине Србије одбио је данас већином гласова предлог опозиционог члана Слободана Првановића да се превремени парламентарни, покрајински и у делу општина и градова и локални избори, који су одржани 17. децембра, оцене као нерегуларни.

Првановић је у писаној изјави рекао да је на седници Надзорног одбора за изборну кампању изнео предлог да се одржани избори оцение као „нерегуларни“ у аспекту изборне кампање, што су подржала два члана тог тела, док је четири било против.

13:16

Ђилас: Хулигани из групе Ђорђа Прелића вадили коцке и гађали Скупштину града

Лидер Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас рекао је да је група хулигана под контролом Ђорђа Прелића јуче каменицима гађала Скупштину Града.

„Негде после сат и по од почетк скупа појавила се група хулигана која је вадила коцке и гађала коцкама Скупштину Града. То је група хулигана из групе Ђорђа Прелића који је осуђен са убиство Бриса Татона. Прелић са којим је Шапић пре неколико дана у ресторану у Скадарлији славио победу на изборима. Интервенција полиције је била апсолутно непримерана, није била потребна, људи су пребијани на улицама. Многи су добили батине“, рекао је Ђилас за Н1 и додао да је група Прелића намерно послата да направи инциденте.

Опширније прочитајте у одвојеној вести.

12:49

Веселиновић: И вечерас протест испред РИК-а у 18 сати

Добрица Веселиновић испред коалиције „Србија против насиља“ рекао је да ће се и вечерас одржати протест испред зграде РИК-а и апеловао је да он прође мирно и без инцидената.

„Овде се не ради о нашој коалицији Србија против насиља, овде се ради о грађанима који су устали да одбране своје гласове. Њихова воља је преварена, желе да одбране своје право како ће заједница да бира. Ово су заједнички захтеви, не само једне организације, већ друштва у целини. Вечерас ће у 18 сати бити протест испред РИК-а. Апелујемо да протести прођу мирно и без инцидената и то ћемо радити и у наредном периоду“, рекао је Веселиновић за Нова.рс.

12:30

„Личне карте“ политичара са аферама: Студенти подигли транспаренте против Вучића, Брнабић, Орлића

Репортерка Нова.рс јавља да су студенти развилили транспаренте на којима су представили „личне карте“ политичара са аферама.

Они држе „личне карте“ Александра Вучића, Владимира Орлића, Ане Брнабић и Александра Вулина.

12:26

„Револуција никад више“: Убачени леци у двориште Н1 телевизије

У двориште у ком се налази Н1 бачени су леци на којима пише „Револуција никад више“.

На њима се налазе фотографије Маринике Тепић и Драгана Ђиласа из Странке слободе и правде уз реченицу „желе нови 5. октобар“.

12:19

Миливојевић: Нереде изазвали хулигани из регрутног центра Владе Србије

Посланички кандидат коалиције „Србија против насиља“ Срђан Миливојевић изјавио је данас да је „режим“ Александра Вучића прибегао полицијској бруталности у одбрани изборне крађе.

Коментаришући интервенцију полиције испред Старог двора у Београду, Миливојевић је агенцији Бета казао да у Србији више не постоји ништа чему Вучић није прибегао да би остао на власти и да су нереде изазвали, како је рекао, хулигани из регрутног центра Владе Србије.

„Имамо посла с човеком који је безочни лопов када је у питању изборна воља грађана. Ухваћен је у крађи и то су потврдили сви домаћи и страни посматрачи избора, међународни званичници, контролори на бирачким местима, па чак и чланови Српске напредне странке (СНС)“, казао је он..

12:16

Студенти и грађани лупају у шерпе и дувају у пиштаљке

Репортерка Нова.рс јавља да студенти и други грађани дувају у пиштаљке и ударају у шерпе у Бирчаниновој улици испред зграде Министарства државне управе и локалне самоуправе.

12:06

Прва тачка блокада – Министарство државе управе и локалне самоуправе

Студент Иван Бјелић рекао је да ће данас бити блокиран улаз и излаз из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Осим тога поручио је да ће се овде остати док се не сакупи довољан број људи који ће испунити улицу, након чега ће саопшити другу локацију.

Како јавља и репортерка Нова.рс, одлучено је данас буде блокирана Бирачнинова улица.

11:40

Стигли и студенти из Новог Сада

На железничку станицу на Новом Београду стигли су и студенти из Новог Сада.

Према речима студенткиње Наталије, око 30 младих људи стигло је из Новог Сада, али очекује се да ће се тај број повећати.

„Данас смо одлучили да дамо простора свима који желе да кажу нешто. Причаће и неки професори са факултета, али и студенти који бду желели да кажу нешто“, поручила је.

11:22

На протесту Срђан Миливојевић, Биљана Стојковић и Александар Јовановић Ћута

Подршку студентима испред Министарства државне управе и локалне самоуправе пружају и народни посланици Александар Јовановић Ћута и Срђан МИливојевић.

На протесту је и професорка Биљана Стојковић.

11:14

Цицварић за Нова.рс: Очекујемо да нам се придруже грађани на блокадама

Студент Павле Цицварић рекао је за Нова.рс да очекује да им се данас на блокада придруже и остали грађани.

„Имамо наде да ће министарство одреаговати, али у случају да се не деси ми ћемо се поделити у две екипе и блокирати две тачке у граду. Придружиће нам се студенти из НС који су кренули јутрос као и млади активисти али и Еколошке организације из читаве србије. Надам се да ће грађани Београда дати значајну подршку“, рекао је Цицварић за Нова.рс.

11:08

Професори упутили подршку студентима

Група од 345 наставника и сарадника Универзитета у Београду упутила је подршку студентским протестима.

10:42

Организатори протеста: Спречите изазивање инцидената

Организатори данашњег протеста поручили су грађанима да на блокаде понесу воду и храну и да учине све да спрече изазивање инцидената који би угрозили безбедност људи, али и саме акције.

10:15

У плану и блокада Бранковог моста?

Студенти нису желели да открију које две саобраћајнице у Београду ће блокирати ако након сат времена Министарства за државну управу и локалну самоуправу испред ког се окупљају у 11 сати не одговори на њихов захтев да им омогући проверу бирачког списка. Како су навели, локације држе у тајности „због безбедности“.

Међутим, начелник Управе полиције Ивица Ивковић изјавио је да се за „данас очекују блокада Министарства и на Бранковом мосту“, не прецизирајући да су студенти ти који ће блокирати мост. Додао је да „блокаде државних институција и мостова неће бити толерисане“ и да ће бити поднете пријаве.

10:13

Новосадски студенти: Доносимо стиропор у Београд

Студенти из Новог Сада придружиће се Београђанима на данашњем протесту и блокадама. Једна од студенткиња која ће данас кренути пут престонице је и Мила Пајић, која се у емисију „Пробуди се“ на ТВ Нова укључила држећи стиропор у рукама.

„Стиропор је ту како бисмо издржали шест сати да седимо. Да седимо и да искажемо да смо незадовољни и да смо бесни“, рекла је Пајић.

10:08

Група студената из Новог Сада кренула ка Београду

Новосадски студенти почели су да се окупљају већ од раних јутарњих часова.

Окупљање почиње код споменика Његошу у девет часова, одакле ће се окупљени упутити ка железничкој станици.

10:07

Блокада саобраћаница почиње у 12х и трајаће до 18х

Блокада саобраћаница, како су најавили, почеће у 12 и трајати до 18 сати, а свака наредна би могла да буде и дужа, уколико њихови захтеви не буду испуњени.

10:06

Блокада Бирчанинове у 11х

Студенти су позвали грађане да се у 11 сати окупе у Бирчаниновој улици испред Министарства за државну управу и локалну самоуправу, од кога траже да омогући проверу бирачког списка.

Према њиховим речима, тај протест ће трајати сат времена, колико дају министарству да одговори на њихове захтеве, након чега ће блокирати две саобраћајнице, чије локације нису желели да открију „због безбедности“.

10:05

Студенти излазе на улице након протеста испред Скупштине Београда

Експлозија незадовољства грађана који од 18. децембра протестују против изборне крађе у Београду догодила се синоћ спонтано испред скупштине града Београда.

Након очекиваних протеста и окупљања испред РИК, одборници и посланици покушали су синоћ да уђу у своје просторије у поменутој скупштини, жандармерија је одговорила бибер спрејом и димним бомбама, па су одговорили грађани, а онда су „блинде“ изашле на улице…