Прочитај ми чланак

Пукло: Због министра просвете нови избори? (Видео)

0

Dacic Obradovic Vucic9_2
(Телеграф.рс, фото: Танјуг, видео: РТС)

Лидер СНС-а одбио је понуду да социјалисти смене само једног министра и државне секретаре, први потпредседник Владе изричито тражи да из Владе оде Жарко Обрадовић.

Ни након последње рунде разговора премијера и вицепремијера Србије Ивице Дачића и Александра Вучића, епилога око реконструкције Владе Србије нема. Како сазнаје Телеграф.рс, ни ванредни избори нису немогућа опција!

Према сазнањима нашег портала, на састанку лидера СПС-а и лидера СНС-а “договорено је да ништа није договорено“, а реконструкција је доведена у питање због инсистирања првог човека напредњака да социјалисти смене више од једног министра, као и да из Немањине 11 треба да оде министар просвете и науке Жарко Обрадовић, што председник социјалиста још увек није у стању да прихвати.

– Ништа још није договорено. Не може то баш да иде толико глатко. Вучић тражи да се смени Жарко Обрадовић, који, према његовим речима, због афере “Матурски испит” није више радо виђен у Влади Србије – каже наш саговорник.
Према његовим речима, Дачић је понудио Вучићу да СПС смени једног министра и неколико државних секретара, што је лидер најјаче странке у Србији одбио.

– То би била Славица Ђукић Дејановић, као и неки од државних секретара – каже наш саговорник, и додаје да ванредни избори као опција нису искључени, али да, како тврди, још постоји простор за договор.

Ivica-Dacic-Aleksandar-Vucic-Rasim-Ljajic
Први потпредседник Владе и лидер напредњака изјавио је данас да ће реконструкција Владе бити урађена темељно или он у томе неће учествовати.

– Ми ћемо свој посао завршити пре 27. јула, како сам и рекао. Какав ће исход тог посла бити − не знам. Да ли ћу успети или нећу − не знам. Али нећу одустати од онога што сам рекао, или ће то бити урађено темељно, како сам наговестио, или у томе нећу да учествујем – поручио је Вучић.

Темељан рад на реконструкцији Владе Вучић очекује не само од СНС-а, већ и од коалиционих партнера.

– То се односи на странку коју водим, на коалиционе партнере и на Владу Србије. Мислим да је то довољно јасно и, као што видите, прилично сам релаксиран. И, за разлику од неких, нисам се родио, нити ћу умрети у фотељи – рекао је Вучић.

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић рекла је да ванредни избори нису реална опција, али да реконструкција може да доведе до ванредних избора.

– Реалнија опција је реконструкција и ми смо већ у том поступку, видите да изборе нико и не помиње, али реконструкција сама по себи може да буде најава ванредних избора, уколико се циљеви не остварују одређеном динамиком – рекла је потпредседница СПС-а.

Председник Скупштине Србије Небојша Стефановић каже да ће напредњаци дати довољно времена коалиционим партнерима да се одлуче око својих кадрова. Он се нада да ће додатно време свима пружити више времена да озбиљно анализирају рад својих функционера и да се повуку потези који могу да воде напред.

– Пожелео бих да то ураде и наши коалициони партнери и да одлуку донесу на начин да не прихвате речи Вучића олако и да не помисле да је то нешто што ће урадити у једном дану, без икакве суштине и темељне и дубинске реконструкције Владе – поручује Стефановић.