Прочитај ми чланак

Прво „НЕ!“ Вучићевом покрету из СПС: Дачићев функционер против утапања у…

0

Из СПС први гласови против Вучићевог покрета. Председник Извршног одбора Социјалистичке партије Србије Владан Заграђанин поручио је да би улазак социјалиста у Покрет за народ и државу чији је иницијатор председник Србије Александар Вучић значило одрицање свега што су социјалисти градили годинама.

“Свако евентуално пресвлачење или утапање у неку нову организациону форму значило би одрицање од онога што су социјалисти изграђивали годинама”, написао је Владан Заграђанин на свом Инстаграм профилу.

Портал Нова.рс контактирао је Владана Заграђанина за додатни коментар, али речено нам је да пренесемо постојећу изјаву.

Подсећамо, пре недељу дана председник Србије Александар Вучић поново је најавио оснивање Покрета за народ и државу.

„Време је за оснивање великог Покрета за народ и државу који ће имати снаге да убрза економски раст Србије и одбрани наше националне и државне интересе“, објавио је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Поред напредњака који ће бити стожер окупљања, позивница за приступање покрету упућена је СПС, а очекује се да ћу у покрету бити и стари партнери напредњака попут Покрета социјалиста (ПС), ПУПС или партија Расима Љаљића. Своје место у Вучићевом покрету капарисала је и Милица Ђурђевић Стаменковски (Милица Заветница) која је са истакла да је то „велики пројекат“.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

„Српска странка Заветници види себе у свим оним политичким форматима у којим се буде говорило о очувању суверенитета Косова и Метохије, породичних вредности…“, изјавила је она одговарајући на питање да ли себе види у најављеном Покрету за народ и државу и додала да разговори о могућем уласку у покрет тек предстоје, те да нема дилеме да ће о томе преговарати.

Вучићев завршни ударац за СПС?

О томе да Вучићева идеја о формирању покрета, коју је још почетком прошле године пласирао у јавности, није замрла, портал Нова.рс је писао и пре званичне објаве да се поново креће у његово формирање. Према информацијама нашег портала, замисао председника Србије је да у покрет „усиса“ и социјалисте, али и да, како наводи наш саговорник, Дачићу понуди лидерску позицију.

Вучић и Дачић

Како социјалисти нису у позицији да са 6,55 одсто подршке пруже значајнији „отпор“ коалиционом партнеру, али ни да испостављају захтеве, делује да би улазак у Вучићев покрет дефинитивно ослабио СПС и додатно смањио њихову подршку у бирачком телу.

Статус који је СПС имао 2012. године у коалиционом аранжману са СНС-ом одавно је изгубљен. Наиме, тада су социјалисти били тас на ваги који је одлучивао о томе ко ће у Србији формирати власт, што им је омогућило доминантнију позицију у односу на СНС и премијерско место за Дачића.

Међутим, две године касније, 2014, коло среће за социјалисте се окренуло, па се од тада налазе у подређеном положају.

Како су се ређали избори, тако је и СПС слабио али се и све више “утапао” у СНС. Бирачи готово да не праве разлику између ове две опције, а како су аналитичари раније говорили за наш портал, ни поједини истраживачи јавног мњења јер њихову популарност мере јединствено.

На председничким изборима 2017. и 2022. године ове две партије “одмериле” су заједничким снагама популарност Вучића, јер су социјалисти донели одлуку да не изађу са својим кандидатом већ да безрезервну подршку пруже коалиционом партнеру.

Да су напредњаци коректан партнер једино када њима затреба, показало се на изборима 2020. године, али и 2023.

Резултати избора 2020. године били су такви да је СНС самостално имао већину за формирање власти на парламентарном нивоу, али су били широке руке и великог срца па су Дачићу дали “утешну награду” – функцију председника Народне скупштине али и једно министарско место (просвету) за Бранка Ружића (и мир у кући).

Током изборне кампање прошле године, могло се помислити да СПС није дугогодишњи партнер СНС-а већ опозициона странка, јер је у неким моментима више критике, жутих страна и напада претрпео СПС од стране СНС-а него опозиција.

Једним делом, због те негативне кампање СПС се срозао на рејтинг сличан оном из 2007. године (када су последњи пут били у опозицији), што их је довело у још незавиднију ситуацију, али и отворило могућност Вучићу да у потпуности одређује правила игре зване власт.