Прочитај ми чланак

Протест у Грачаници због бруталности косовске полиције на Видовдан

0


У 13 часова у Грачаници почиње протест због угрожавања људских права Срба на Космету.  Више од 90 српских невладиних организација са територије наше јужне покрајине одлучило се на овај корак због прекомерне силе и бруталности косовске полиције током прославе Видовдана.

Организатори захтевају јасан одговор од међународне заједнице на све сложенију ситуацију на Космету, која се манифестује масовном репресијом над Србима од стране тзв. косовских институција.

На неколико локација у четири српске општине на северу КиМ од 9 часова окупљају се Срби и неалбанци у великом броју како би послали поруку међународној заједници да не прихватају косовске институције и да желе да живе у држави Србији.

Начелник косовско-митровачког округа Раденко Недељковић, који се са грађанима налази на мосту на Ибру у Косовској Митровици, рекао је да Срби са Космета неће одустати од захтева да живе у држави Србији и да не прихватају косовске институције.

– Не желимо шиптарске институције, оне које су пре неколико дана извршиле брутално насиље над Србима приликом прославе Видовдана. Нећемо косовске институције већ Републику Србију, јер је само она гарант нашег опстанка на овом простору – нагласио је Недељковић и позвао представнике међународне заједнице да утврде шта се десило током прославе Видовдана, казне починиоце и зауставе прогон Срба и неалбанаца.

Протестни скуп предвиђено је да траје око сат времена, а од одговора међународне заједнице зависи да ли ће слична окупљања бити организована и наредних дана.

На мосту у Косовској Митровици налазе се припадници косовске полиције и италијански карабињери у саставу КФОР, који стоје иза барикаде према јужном делу града.

Срби су се данас окупили у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. Ситуација је мирна и нема инцидената.

(КиМ радио, srbin.info)