Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ уз поруку: Предстојећи избори су лажни!

0

Професорка Биљана Стојковић изјавила је вечерас, на протесту у Београду, који организује Грађански отпор, да желе да покажу колико су предстојећи избори лажни.

Она је рекла да је „владар“ расписао изборе и да је дан пошто је предао изборну листу огласио да у Србији има корона вируса, који је раније проглашавао најсмешнијим. Рекла је и да је Србија избачена из европског тела за контролу квалитета високог образовања.

Стојковић је поручила да је „то логична последица свега што су урадили високом образовању, лажних диплома, закона о високом образовању који су донели“.

„Универзитет је у слободном паду без падобрана и тако ће бити док не склонимо ову власт“, додала је Стојковић.

Организатори су поручили да је лаж да је Српска напредна странка прва поднела листу, јер је то пре њих урадио Владимир Перић на чијој листи су били „доктор Синиша Мали“, Зоран Бабић кандидат за министра за безбедност саобраћаја, Томислав Николић кандидат за министра за задужбинарство, Милутин Јелачић Јутка кандидат за министра за родну равноправност. Они су рекли да је име листе било „Напредна будућност“, али да је РИК одбио ту листу. Вечерас се игра и фудбалска утакмица „грађани против мафије“ коју коментарише Милојко Пантић.

Активисткиња Аида Ћоровић је рекла да користи глас који има и јавно говори о проблемима те истакла да су многе жене у Србији жртве, али да немају могућност да се чује њихов глас.

Ћоровић је нагласила да је стопа незапослености жена дупло већа него код мушкараца, да жене имају нижу плату, да су мобинг и сексуално малтретирање запослених жена скоро правило, да су пензије жена мање. Нагласила је тежак положај Ромкиња, жена са инвалидитетом и жена са селом, подсетила на број убијених жена у породичном насиљу, те нагласила да скоро 80 одсто грађана Србије сматра да је за жену најважније да буду мајке.

„Онда када постане мајка, ова накарадна држава учини све да понизи те жене“, рекла је Ћоровић и додала да Србија још није усвојила закон о родној равноправности.

Поручила је женама које раде за миномалац, женама на селу, свима које су доживеле насиље, уцене, активисткињама које имају глас да оне имају моћ. „Слобода се не добија на поклон, слобода се осваја, слобода се живи“, поручила је Ћоровић.

 

Позвали су и грађане да следеће суботе одрже шетњу у знак сећања на убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића.