Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ Покуцали на врата Загорке Доловац; Србија је под окупацијом

0

– Учесници протеста „Један од пет милиона“ вечерас су „покуцали“ на врата зграде у којој се налази седиште највиших правосудних органа Србије у Београду како би „пробудили тужилаштво“ да ради свој посао.

Испред зграде где су седишта Касационог, Апелационог и других судова организовано је и прикупљање потписа за ослобадјане узбуњивача из Круишика Александра Обрадовића, који ће бити предати у понедељак републичкој јавној тужитељки Загорки Доловац.

PRINTSCREEN TVITER

Непосредно пре куцања на врата испред зграде је представљен, како су рекли, специјални гост који је замољен да се обрати – али је након најаве уследила тишина, а госта није било.

„Загорка Доловац је ћутала у вези Савамале, паљења куће новинару Милану Јовановићу, у вези убиства Оливера Ивановића ћути, као и о случају Јовањица“, рекао је један од организатора протеста Милош Симовић.

Потом су окупљени одржали „минут ћутања за правду“. Ни овај скуп као ни претходни није био пријављен и полиција га није обезбеђивала.

„Слобода Обрадовића зависи од сваког од нас“, поручио је Саво Манојловић из удружења Удружење за заштиту уставности и законитости које је организовало прикупљање петиције за слободу за узбуњивача из наменске индустрије „Крушик“.

Он је рекао да један човек устао и побунио се у времену „када су хорде зла шпартале џиповима без таблица и затамњених стакала утерујући страх, и у време када су политичким противницима разбијане главе“.

Према његовим речима, идуће недеље ће настојати да ослободе Обрадовића, а затим и институцију по институцију. Он је рекао је да ће тражити оставку свих чланова РЕМ-а.

Како је истакао, бориће се за свако слово Устава и закона и за сваког човека. После говора окупљени су кренули у протестну шетњу. На челу колоне је плакат „бојкот“.

Протест у организацији Удружења 1 од 5 милиона започео је вечерас у центру Београда, али како је саопштио организатор, није пријављен јер полиција није идентификовала нападача на активисту Срђана Марковића пре две недеље.

Из истог разлога није био пријављен ни протест прошле суботе, када се полиција, за разлику од ранијих окупљања, није појавила да регулише саобраћај на траси куда се кретала протестна колона.

„Пошто полиција, на челу са Небојшом Стефановићем, не може и не жели да обезбеди грађане у протестној колони и не ради свој посао, ни наредни протест неће бити пријављен полицији, а њихов посао организатори и градјани преузеће у своје руке“, наведено је у најави данашњег протеста.

Полиција вечерас не обезбеђује скуп.

Грађанима се прво обратио Саво Манојловић, председник удружења за заштиту уставности и законитости.

– Е, моје дете, најтеже ми је било када сам га гледала преко затворског стакла. Ово су речи мајке Александра Обрадовића које ми је кроз сузе рекла кад смо се упознали у Ваљеву. Налазимо у систему који врши репресију над сопственим грађанима. Знам да свако од вас зна шта су родитељске бриге. То знају и ови студенти који организују протесте. Знам и да њихови родитељи брину. Систем у којем постоје родитељске сузе и боре је ненормалан систем. Променићемо тај систем а одговорни ће одговарати за сваку сузу и бору. У временима када су политичким противницима разбијане главе, тетовирани криминалци правили контрамитинге, један човек је дао наду. Слобода Александра зависи од сваког од вас. Вук Цвијић је открио истину о српском Сноудену, а Гајић је одлучио да брани овог човека. Две жене су организовале протесте испред затвора. Немојте мислити да један човек не може заједно са нама да промени нешто. Исти људи који су ослободили БУ, скупили су потписе за ослобађање Обрадовића, ови студенти. Александру Пушкић сам упознао на почетку иницијативе. Поред шест операција на срцу, она је по хладноћи скупљала потписе за Александра Обрадовића – рекао је Манојловић, и додао да у њеним грудима куца велико и топло срце.

– Скупљала је више и од Миливојевића, који је по целој Србији скупљао потписе борећи се за слободу једног човека. У понедељак ћемо у минут до 12 ту петицију предати Загорки Доловац. Тридесет хиљада грађана тражи правду за сузе мајке Александра Обрадовића. Тражићемо правду и за сузе мајки које су плакале нападима на децу испред Председништва. Тражићемо правду за сузе родитеља испред Наменске, када су родитеље погинулог радника терали на плач. Без елементарног осећаја солидарности, ово није Србија. Која се весели туђој несрећи. Ви сте потомци оних који су делили последње парче хлеба кад су прелазили преко Албаније. Ви сте они који су бранили Србију од поплава пре само неколико година. Ово је Србија солидарности, правде и слободе. Борићемо се за сваку одредбу Устава и закона. Следеће недеље тражимо слободу за Александра. Ослобађаћемо институцију за институцијом. Тражићемо смену свих чланова РЕМ-а. То, три плус један, три плус два можете да играте у вашим партијама покера. Разумемо жељу међународних представника да опозиција изађе на изборе. Можда они сматрају да су ово нормалне ствари за Србију, ал оно што они неће да трпе у својој кући, нећемо ни ми у нашој. Професорка Биљана Стојковић је она која је указала на страдање Обрадовића. Када је у Француској неправедно оптужен Драјхус. Зола је написао писмо француском председнику. „Истина маршира и ништа је неће зауставити“ – рекао је Манојловић, и додао да када једног дана експлодира, истина ће однети све пред собом.

Студент Миодраг Симовић, један од организатора протеста „1 од 5 милиона“ рекао је грађанима да се ова земља налази под окупацијом, и да се труде да је ослободе.

– Један плагијат, један лоповлук у Влади је разоткривен. Откривен је један од криминалаца у Влади. Случај Малог је један од случајева. Шта је са Небојшом Стефановићем, Јоргованком Табаковић, шта је са председником посланичке групе Александром Мартиновићем? Поред свега овога како да верујемо да је иједна диплома у Влади валидна и тачна? Ако један лопов може да краде наш буџет, што не би могли сви остали? Прошло је две недеље откада је на протесту Срђан Марковић био дављен. И даље не знамо ко је то радио. Људи, ово је окупација! Дужност грађана је да се боре за слободу. Александар Обрадовић то ради! Дуго сам размишљао какав је систем у којем живимо. Многи су писали и томе. Орвел је причао о великом брату који све контролише. Хасел је писао о новом врлом свету у којем се уништавају људи да би се њима лакше владало. Ми живимо у комбинацији ова два – велики брат нам продаје овакав нов, врли свет – рекао је Симовић.

Колона се зауставила на Тргу републике код стакленика.

– Чули смо за неке код Пазове, па питамо да ли и овај има везе са тим. Питамо Весића, је ли ово Јовањица два – питали су организатори протеста.

Онда се колона зауставила код Касационог суда у Немањиној.

– Стигли смо до суда. Тражимо да нам се обрати Загорка Доловац. Немојте да звиждите. Кад видите да је добила медаљу помислите да је то особа која стварно ради свој посао. Зато вам сада представљам Загорку Доловац.

Након што је микрофон стајао празан и ништа се није чуло са њега, Миодраг Симовић је наставио говор.

– Хвала вам на обраћању. Ово је све што је она постигла у ових седам година. Овај наш гост је ћутао кад су рушени објекти у Савамали. Гост изненађења је ћутао поводом питања убиства Оливера Ивановића. Ћутала је поводом паљења куће новинара Јовановића. Ћути и сада поводом Јовањице. Ћути поводом Крушика, Александра Обрадовића и свега овога што се дешава у овој земљи. Зато вас молим са будемо тихи. Минут ћутања за правду у Србији. Хајде да куцамл на врата, да пробудимо тужилаштво да почне да ради посао – рекао је Симовић.

Након што су грађани покуцали на врата, завршен је протест и најављено је за понедељак у пет до 12 предавање потписа за пуштање Александра Обрадовића, „да он најзад угледа сунце слободе“.

На крају, док су грађани чекали да потпишу петицију за пуштање Обрадовића на слободу, преко видео позива сам Обрадовић је махао грађанима.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!