Прочитај ми чланак

Протест Срба због бриселског споразума – Трг је пун! (Видео – уживо)

0

trg

Пратите уживо протест Срба са Космета у Београду

Ексклузивно на сајту Двери, уживо пратите протест „Остајемо овде“, у организацији Срба са севера Косова и Метохије.

Београд, 10.05.2013

(Уколико не иде одмах уживо снимак, премотати снимак унапред колико год је могуће.)

12.30: Колона присталица и сабораца, предвођена члановима Старешинства са Калемегдана је кренула организовано на Трг репбулике, уз певање родољубивих песама.

12.40: Трг Републике је већ пун, хиљаде родољуба чека почетак протеста!

12.55: Делегација Двери се сусрела са митрополитом Амфилохијем.

13.00: Протест је почео, интонира се химна „Боже правде“.

13.05: После химне, окупљени певају Васкршњи тропар, који је започео митрополит Амфилохије.

13.10: Након тропара, митрополит Амфилохије служи молебан за Косово и Метохију.

13.15: Молебан је завршен, окупљенима се обратио Славиша Ристић, председник општине Зубин Поток. Он каже да Срби са Косова и Метохије не траже много, траже само да се сазна истина, а она је да овај режим продаје Косово и Метохију и српски народ у тој покрајини.

Влада Србије нуди Србима са Косова и Метохије да се заклињу Тачијевом Уставу, да се венчавају под „косовском заставом“, да рађају децу која ће бити држављани „Косова“.

Ристић је завршио поруком режиму: Нема договора ако треба да предамо Косово и Метохију.

Председник општине Зубин Поток најавио је велико окупљање патриотског блока на Видовдан у Београду, јер ове године Косово је нападнуто у Београду.

13.25: После Славише Ристића, окупљенима се обраћа владика Атансије Јефтић.

Говорећи о најновијем злочину на Косову и Метохије, владика Атанасије је владајући тројац, на челу са председник Владе истакао да је тачно да се ради о издајицама.

Како истиче Владика Атанасије, 1968. Шиптари су пребијали Србе, а Тито се само смејао. Комунисти су главни злочинци на Косову и Метохији. Нема краја њиховим злочинима.

Обнављају се цркве и манастири, обнавља се народ. То су прави представници народа, а не државни начелници.

Имамо власти који кажу да је заветна косовска мисао митологија, зато што у Бога не верују, а верују у модерну митологију, евро-комуну. Господа се прогласили за Европу, а истина је да смо ми Европа пре Европе, хришћанска, човечна. 

Догодине у слободном Косову и Метохији, завршио је в. Атанасије свој говор.

13.35: Говори Јован Алексић, представник студената измештеног приштинског универзитета.

Уместо да спремамо испите, ми, студенти са КиМ, морамо да бринемо о сопственом опстанку. Данас нам отимају право на слободу, на изворишту српске државе, културе, језика, писма, националног идентитета.

По бриселском споразуму, Срби постају власништво Тачијеве Владе. То је једна од најсрамнијих одлука у историји српског народа. Српски народ и земља се не може никоме поклањати. Српски студенти са КиМ на ту одлуку не пристају. Ми, српски студенти, се категорички противимо свему овоме што укида српску државу на КиМ.

Ми не прихватамо ничије дипломе и печате, осим српских! Са тим знаменом смо настали, са тим знаменом остајемо.

Посебно се обраћам студентима у Београду, истиче Алексић, ујединимо се, будимо српски студенти на српској земљи, будимо своји на своме. Обраћамо се нашим професорима, ректорима, интелектуалцима, да сви станемо у одбрану нашег Косова и Метохије. Ако једно изгубимо, изгубили смо све.

Данас овде, догодине у Призрену, завршио је Алексић обраћање.

13.40: Јелисавета Павловић, студент БУ

Поздрављам Вас све, посебно наше суграђане са севера Ким.

Сви знамо да би признавање КиМ, тј. потписивање бриселског споразума значило признавање независности Косова, а то би само био почетак уништавања српске државе, чиме бисмо сви ми изгубили наша Удтавна права.

Потом је Јелисавета Павловић, као и велики број присутних, поцепала примерак споразума.

Власт жели да будемо равнодушни. Али, ништа није изгубљено. Ово је време када мора да заборавимо на све свађе, морамо бити уједињени у борби за Косово!

Студенти БУ поручују властима: не пристајемо на окупацију, борићемо се до слободе, живела Србија.

13.50: Звонко Михајловић, председик општине Штрпце

Ми, Срби јужно од Ибра, долазили смо како бисмо Вучићу и Дачићу рекли шта мислимо о бриселској капитулацији.Много тога желили смо да им кажемо, али бивши и садашњи најевропљанин оставили су нас на улици, да сатима чекамо пријем.

Зато је за нас, Србе са Косова и Метохије, посебно важно што сте нас у Београду дочекали у оваквом броју. Хвала Вам што нам показујете да нас није заборавио српски народ.

Током претходних 14 година, Срби са КиМ су свашта преживели. Нису на отерале ни НАТО бомбе, ни мартовски погром, киднаповања, отимање имовине. Нисмо продали своју земљу, већ желимо да је оставимо својој деци.

Не тражимо дупле плате и привилегије, тражимо да живимо нормално, попут људи у унутрашњости Србије.

Вучић и Дачић желе да угасе српске институције које ни шиптарски терор није угасио. Траже од нас да прихватимо Тачија за премијера, да се интегришемо у њихов просветни и здравствени систем.

Потписивањем бриселског споразума, први пут су се српски народ са КиМ и српска власт у Београду налазе на супротним странама.

Српски издајници стали су раме уз раме са српским непријатељима.

Сада је последњи тренутак да се српски народ опамети. Време је да се свака странка изјасни да ли у Вучићу и Дачићу види издајнике или потенцијалне коалиционе партнере. 

Србија је вечна док су јој деца верна.

13.57: Анђела Франческо из Београда пева „Уснила је дубок санак…“

14.00: Бора Чорба
Жао ми је што нас није више, јер многи и не слуте колико је Приштина близу Београда. Драго ми је и што видим руску заставу, истакао је Ђорђевић.

Тренутно, Бора Ђорђевић рецитује своју песму.

14.05: Емил Влајки, потпредседник Републике Српске
Срамота се за Европу, шта се ради са српским народом. Илузија је да ће Србија ући у ЕУ, ако преда КиМ.

Ово је питање не само КиМ, него и питање Србије. Искуство говори да када једна земља почне да се распада, распадању нема краја. Припазите.

14.10: Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ
Желим да се захвалим браћи са КиМ, који су нас овде окупили. Да њихове борбе нема, не би нас било овде, оваквих какви јесмо. Све што треба да се каже, написано је на позивном летку.

Није ово издаја, ово је велеиздаја. Ово није обична капитуалција, ово је кужна, страшна капитулација.

Нема овде шта да се анализира, овде је све јасно и видљиво. Ради се о изручењу Срба Тачију и почетку државног слома који се неће завршити са Косовом. Недопустиво је продати мајку, сестру, веру и отаџбину, поготово зарад датума у некој организацији за коју не знамо да ли ће постојати када стигнемо пред њена врата.

Волео бих да ова власт није моја, већ неког мог непријатеља. Жао ми је, јер већ сад видим како ће бити одбачени, и од народа, и од оних који их сад тапшу по рамену.

Овај скуп је само опомена – последњи покушај да се проблем реши мирно и демократски.

Ово није крај, ово је само почетак.

14.15: академик Коста Чавошки
На уговору из Брисела нема потписа. Да ли је ико видео факсимил тог потписа? Не, него је на једном папиру потпис Ивице Дачића и Кетрин Ештон, а на другом папиру је потпис Кетрин Ештон и Хашима Тачија. Зашто? Зато што Ивица Дачић не сме да покаже да се Тачи потписао као премијер Косова!

Дачић хоће да нас обмане да Влада Србије није де јуре признала Владу Косметских Арбанаса.

Са становишта Устава, није било могућно да се тај споразум потпише.

Чавошки истиче: ЕУ у своје редове прима само суверен државе, па како онда Србија неће никада признати „Косово“?

Сем тога, питајте јавно Дачића, Николића и Вучића, да ли ће Арбанас, официр за везу, имати дипломатски имунитет? Ако ће имати, онда он представља државу, и ништа више.

Ми смо суочени са бестидном преваром наших главара! Они наше сународнике терају да више не буду држављани Србије, већ самозване државе косметских Арбанаса! Ако је то добро, зашто они не пошаљу своју децу да усред Приштине буду косовски држављани?

14.25: Пева се „Јечам жњела Косовка девојка“, са измењеним стиховима митрополита Амфилохија

14.30: почиње говор митрополита Амфилохија
Вјечити Владар српског народа је свети Стефан Дечански. Они које време избацује за владаре, су привремени. Тешко њима ако помисле да су вечни . Још им теже, ако су спремни да ћивот Стефана Дечанског предају у туђину.

Неко каже да није Црвка та која треба да се бави политиком. то је наслијеђена прича. Мислили смо да је та прича завршена.

Пре неки дан, монахиња Анастасије им је одржала лекцију из Дренице. 

Није снага у броју, него у Господу. Снага је са онима са којима је Великомученик косовски Лазар. Ту је већина, ту су они на којима је саграђено све оно што смо били, што јесмо, и што ћемо бити у будућности.

Они који хоће да дају КиМ нека дају имање свога оца. Није Косово њихова прићија.

Смије ли ико нормалан заборавити једну основну истину, да је стање садашње КиМ последица злочиначког бомбардовања НАТО пакта. Може ли се на томе градити будућност?

Није добро што Европа која слави годишњицу победе над Хитлером, наставља његову окупацију Косова и Метохије!

Ви, који сте овде данас, браните част истинске Европе! Образ ви чувате, како што нам је рекао де Голов генерал 1993. у Паризу.

 

 

Уживо пренос протеста!


Ако нисте у могућности да дођете на Трг републике, овај видео пренос је за вас.

Уколико не иде одмах уживо снимак, премотати снимак унапред колико год је могуће.

Ако можете да дођете, искључите комјутер и што пре дођите на Трг Републике.