Прочитај ми чланак

ВУЧИЋЕВИ ЛЕВИЧАРИ вређали опозицију уместо режим на протесту испред ЦЗ-а!

0

Скупу подршке ухапшенима испред ЦЗ-а су присуствовали и лидер Двери Бошко Обрадовић и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, коме су поједини окупљени левичари узвикивали увреде попут највећих СНС ботова. Такође, на синоћном протесту испред Скупштине чланови Антифе су покушали да изазову инциденте вређајући родољубиве демонстранте са немером да их отерају с протеста.

Испред Централног затвора у Београду окупили су се грађани, али и присталице Демократске странке и других опозиционих партија и организација, протестујући због хапшења људи на демонстрацијама у протеклих шест дана.

Окупљени грађани узвикују „Пустите их све“.

 

Лидер ДС Зоран Лутовац је изјавио да тражи хитно ослобођење оних који су, како је навео, „незаконито ухапшени, претучени, а неки и по хитном поступку осуђени“.

Присутнима се, између осталих, обратио и академик Душан Теодоровић који је рекао да је Србија постала земља једног човека.

„Овај режим се брутално обрачунао са младошћу Србије. Позивам полицију и жандармерију да се придржавају правилника“, рекао је између осталог Теодоровић.

Ивана Јелић из здружене акције „Кров над главом“ затражила је да се ослободи троје њихових активиста, али и сви остали.

Затражена је и смена директора полиције Владимира Ребића, као и одговорност свих оних који су, како кажу, учествовали у хапшењу, али и пресуђивању.

Међу окупљенима су и лидер опозиције Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, професори Биљана Стојковић и Јово Бакић, карикатуриста Душан Петричић, Добрица Веселиновић из Иницијативе “Не давимо Београд”, као и представници Здружене акције “Кров над главом” чији су активисти такође били хапшени.

“Моја обавеза као грађанина и политичара била је да будем овде и пружим подршку овим младим људима који су ухапшени”, рекао је лидер Двери Бошко Обрадовић, додајући да подржава захтеве – слобода за ухапшене и одговорност за врх полиције која је одговорна за пребијање на протестима.


Професор Филозофског факултета Јово Бакић рекао је да је дошао да пружи подршку својим друговима, борцима за правду који “ни због чега робијају”.


Учесници протеста захтевају хитно ослобађање активиста Здружене акције “За кров над главом” – Владимира Ментуса, Игора Шљапића, Мариа Марковића и других ухапшених.

“Наши активисти су годинама жртве репресије”, рекла је Ивана Јелић из Здружене акције “Кров над главом”. Она је навела да су тројица њихових активиста без икаквог разлога ухапшени, пребијени од стране полиције и осуђени на 30 дана затвора.

Нису имали адвоката и нису могли да се бране, рекла је она, додајући да су одлуке о притвору донете на основу лажних сведочења полицајаца.


Срђан Марковић, активиста Грађанског отпора и некадашњи организатор протеста “Један од пет милиона”, који је и сам нападнут првог дана протеста и чије повреде су и данас видљиве, каже да размишља да тужи државу због бруталности.

“Добио сам ногу у стомак, пендрек у руку и леђа, и док сам силазио нис степеница Скупштине и ударац у главу”, испричао је Марковић како га је полиција тукла испред парлемента.


Окупљени су најавили протест за сутра у 17 часова уколико ухапшени до тада не буду пуштени на слободу.