Прочитај ми чланак

ПРОТЕСТ „1 ОД 5 МИЛИОНА“: Избора неће бити уколико се не промене изборни услови

0

Протестна шетња „1 од 5 милиона“, тридесет прва по реду завршена је вечерас, испред полицијске управе у улици 29. новембра, поруком да избора неће бити уколико се не промене изборни услови.

„Бојкотоваћемо их као и све институције које не слушају своје грађане. Поручујемо властима да не желимо да вас трпимо, не можете да се играте са слободномислећим људима“, казала је једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић.

Фото: Твитер/ Почело је

Представник Иницијативе Не давимо Београд Милош Ињац рекао је да „неки постају министри финансија иако су одговорни за рушења, док други за учешце у протестима бивају кажњавани затвором“.

„Казне корумпиране правде према активистима само ће појаачти нашу борбу“, рекао је Ињац обраћајући се окупљенима са камиона испред зграде управе полиције, који је потом подигао средњи прст и упалио бакљу.

Наредна протестна шетња заказана је за суботу, 13. јул.

Протестна шетња зауставила се вечерас на кратко испред зграде РТС-а, а окупљени су позвали новинаре те медијске куће да се прикључе протесту уз оцену да „својом ћутњом постају саучесници овог режима“.

„Од две године власти Ане Брнабић, код вас се није могла чути ни реч критике на њену владу коју су обележили само лаж, насиље и корупција“, казао је један од организатора протеста Срђан Марковић.

Са звучника који се налази на камиону том приликом је пуштен говор Ане Брнбић у којем она своје критичаре назива „лажном елитом“..

Грађанима који су се вечерас окупили испред Теразијске чесме обратили су се Тамара Миленковић Керковић, професорка Економског факултета у Нишу и чланица председништва Двери, Урош Марковић, одборник општине Стари град и студент Срђан Марковић, један од организатора протеста.

„Хвала најупорнијима који шетају и на минус 20 и на плус 40. Хвала људима који излазе на улице и који не зеле да се помире са оваквом влашћу, јер су свесни шта је грађанска дужност – да мисле, да критикују и да преиспитају ствари у друштву“, казао је Марковић.

Он се захвалио и студентима и младима који већ седам месеци организују протест „1 од 5 милиона“ у Београду.

Марковић је на вечерашњем протесту нагласио да потписници Споразума са народом морају да га поштују и навео да је се због Споразума десио и бојкот парламента, а да је из тога проистекао и извештај Европске комисије.

„Ми смо овде зато што не желимо шаргарепе и шагарепице које нам власт нуди. Свако ко се врати у Скупштину и буде седео са Ристичевићем, Мартиновићем и Ђукановићем, биће исти као они и неће постоват свој народ“ рекао је Марковић.

На крају обраћања је поручио да народ желе бојкот и слободу у свим сферама слободне изборе и слободне институције.

Грађанима се обратила и професорка Универзитета у Нишу Тамара Керковић Миленковић која је истакла да долази из града у коме се аеродром отима од народа, из града који више не личи на себе јер се беда шири као заразна болест.

Урош Марковић који је у току протекле недеље цензурисан на Пинку и РТС-у казао је да његов комшилук на Теразијама излгледа као дивље градилиште и да после 400 дана и осам милиона евра, новца грађана Трг републике није завршен, док је посечено 185 стабала и гради се жичару на месту где нарушавао културно – историјско наслеђе.

Разлог протеста пред полицијском управом је то што су, како су раније навели организатори, нападачи на Борка Стефановића на слободи а човек који је избо студента Уроша Јањића саслушан и пуштен.

                    ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!