Прочитај ми чланак

ПРОТЕСНА ШЕТЊА 6. ДАН: Народ, војни и полицијски синдикат испред Палате Србије

0

Шести дан заредом организован је протест у Београду. Овога пута испред Владе Србије окупили су се Војни и Полицијски синдикат Србије и незадовољни грађани.

Окупљање чланова Полицијског и Војног синдиката Србије, који протестују због материјалног статуса запослених и општег стања у друштву, почело је испред Владе.

Њима су се придружили и грађани, махом млади који шести дан протестују незадовољни победом Александра Вучића на изборима за председника Србије.

​Окупљени носе државне и синдикалне заставе, као и транспаренте „Отели су ми стан, смањили пензију, шта је следеће“, „Туђе нећемо, своје не дамо“, „Против дискриминације“, „Но пасаран“, „Хоћемо да живимо не, да преживљавамо“, „Против диктатуре капитала“…

Саобраћај у Немањиној и Кнеза Милоша је обустављен.

​Незадовољни грађани траже смену чланова Републичке изборне комисије, Регулаторног тела за електронске медије, уредника Радио-телевизије Србије, председнице Скупштине Србије Маје Гојковић и сређивање бирачког списка.

Синдикати војске и полиције најавили су да ће данас, на петом протесту, затражити од Владе поштовање Закона о раду и поправљање стања у Војсци Србије коју по њиховим наводима, „сваког дана напусте четири припадника“.

Према ранијим најавама учесници протеста требало би да се прошетају до зграде Министарства унутрашњих послова у Улици кнеза Милоша.

Вучић: Важно да све буде мирно и демократски

Премијер Александар Вучић изјавио је да би Парламент требало ускоро да почне да заседа, поновио је да су протести у реду док су мирни и демократски, те да не жели да коментарише шпекулације о томе да би због протеста могли да уследе парламентарни избори.
Вучић је, на питање новинара да прокоментарише подршку Саше Јанковића полицијском синдикату и да ли га то подсећа на некадашњу подршку Војислава Коштунице „Црвеним береткама“, рекао:

„Не подсећа ме ни на шта.“

Има много проблема о којима мора да размишља и који морају да буду решени, те не може „да се млати“ и да одговара политичарима, који немају шта да раде, на све што причају.

Рекао је, међутим, и да не зна ни да ли је Јанковић изјавио да подржава полицијски протест, те да му се извињава ако није.

На опаску новинара да протести трају шести дан, те на питање да ли због тога размишља о ванредним парламентарним изборима, Вучић је рекао да нема коментар.

Како је рекао, не зна где му је глава од посла и наставиће да се бави решавањем проблема, а свако нека се бори за своје место.

„Само је важно да све буде демократски и мирно и све ће бити у реду“ назначио је премијер, а на питање да ли то значи да неће бити избора Вучић је рекао:

„Нисам одговарао на такав начин. Прецизно сам одговорио.“

На питање о ставу председнице Скупштине Маје Гојковић да Парламент не наставља заседање због протеста, рекао је да разуме њене „политичке и људске страхове“.

Подвукао је да у Скупштини има много посла, да очекује убрзо заседање, те да свако треба да ради свој посао.

„Ја сам толико захвалан грађанима на огромној подршци и зато још више и јаче желим да радим и допринесем даљем напретку Србије“, поручио је он.

Протест је почео интонирањем химне Србије испред Владе. Организатори синдиката су позвали демонстранте да не наседају на провокације и да не праве инциденте, да се одмакну од њих и сниме их телефонима.

Вељко Мијаиловић из Полицијског синдиката Србије се обратио окупљенима и рекао да су прошла времена када су супротстављали полицију народу, и да су данас народ, војска и политика заједно.

„Др Небојша Стефановић је наложио да се ангажују сви запослени у МУП-у данас… Толико о томе колику подршку он има у Министартству… Aко је демократија, и ако нас има шака јада, пусти депешу да може свако да присуствује протесту“, рекао је Мијаиловић.

Он је подсетио да је ово данас пети протест, а да се улази у шести месец како „господа из ове зграде (Владе) не желе да разговарају о унапређењу безбедносног сектора у Србији“.

„Да ли је вама пречи свој народ или други, своја полиција и своја војска“, питао је.

Мијаиловић каже да су их колеге примале свуда, да су недавно били и у Русији, и да су сви разговарали с њима, осим наше власти. Подсетио је да се ради о, како је рекао, највећем синдикату у полицији.

Безбедност нам се урушава, у МУП-у раде људи који немају квалификације за то, који имају дебеле досијее, навео је.

Он је, такође, позвао да протестују мирно, да не праве инциденте, указујући да ће то покушати можда провокатори.

Новица Aнтић из Војног синдиката каже да данас са овог места показују да постоји „Србија у којој су „они“, која је, додуше, млађа, и Србија која смо ми“.

Да ли поједини заслужују да буду врховни команданти војске – који се нису удостојили да разговарају с војском две године, питао је Aнтић.

Само прошле годину ВС је напустило више од 1600 људи, у времену кад је Србија безбедносно угрожена, у тренутку кад је ангажовано више од 60 одсто капацитета Војске Србије на границама, заједно са колегама из полиције, рекао је.

„Једно запамтите – српски војник и српски полицајац никада неће издати свој народ“, поручио је Aнтић.

Он је рекао да је као млад наредник такво наређење добио 5. октобра, али да је са својим колегама одлучио да то не ураде. Позвао је да то учине сви команданти и данас. Позвао је и генерале да своје пензионисане колеге подрже, као што је генерал херој Срето Малиновић.

„Да би спречили да дођу на овај скуп, већини јединица је наређено да учествују у акцији „Очистимо, Србију“… Они данас у униформама, са метлама у рукама, чисте Србију… Нема проблема, очистићемо, само спремите много контејнера, јер у Србији има пуно ђубрета“, навео је Aнтић.

Обратио се и министру одбране. Захтевамо да кажете ко је издао наређење неким нашим колегама да попуњавају изјаве да се одричу гласова, поручио му је Aнтић и устврдио да су многи 2. априла послати на терене, па нису ни били у прилици да гласају.

Он је питао да ли Вучић зна шта представљају синдикати у земљи његовог пријатеља Шредера, и колико се њихово мишљење узима у обзир.

Позвао је колеге војнике да се прикључе протестима.

Више хиљада у колони, грађани их поздрављају

Испред Владе Србије окупило се више хиљада људи. Колона је, након говора, кренула од Владе ка Новом Београду и згради старог СИВ-а, Министарству унутрашњих послова.

Претходно су прошли поред зграде Председништва Србије. Колона је заузела обе траке Бранковог моста, тако да је он „блокиран“ за саобраћај. Успут су их грађани поздрављали.

Кренули су уз „Марш на Дрину“, а на челу колоне је велики транспарент „Србија гладује, елита се радује“, који носе студенти. Носе заставе и скандирају против Вучића.

Представници синдиката поручили су да су редари на скупу професионални војници и полицајци, и позвали учеснике да не наседају на провокације и да буду достојанствени.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

Подсетимо, студенти и учесници протеста незадовољних резултатима избора, већ шести дан заредом, организују скупове, и то путем друштвених мрежа. За данас заказани скуп у 18 сати, померили су за подне како би се прикључили протесту војног и полицијског синдиката.